V ZOO se narodila opička

V ZOO se narodila opička Zdroj: čtk

Pražská ZOO slaví opičí přírůstek, narodil se při křtinách

Včerejší křtiny mláděte guerézy pláštíkové v pražské zoologické zahradě měly překvapivý průběh. Na začátku slavnostní akce chovatelé zjistili, že ve skupině těchto afrických opic se právě narodilo další mládě, sdělila ČTK Jana Ondrejechová z trojské zahrady.

První opička se narodila 31. července samici Lomele a dostala jméno Lai. Matkou čerstvého přírůstku do skupiny je tentokrát samice Lucie, která je již šestinásobnou matkou.

Guerézy pláštíkové jsou elegantní, černě zbarvení primáti, kteří se honosí pláštěnkou z dlouhých bílých chlupů. Mláďata se rodí čistě bílá a mají krátkou kudrnatou srst, která připomíná beránčí. Návštěvníci pražské zoo najdou rodinku gueréz v dolní části zahrady, v komplexu Vodní svět a opičí ostrovy.

Lidé, kteří dnes zavítali do pražské zoo, mohli také poprvé vidět malého hrabáče, který se narodil na konci července. Mládě nyní váží přes čtyři kilogramy a stále přibírá na váze. "Svůj podíl na tom mají chovatelé, ale také matka Kvída, která o svého potomka jeví zájem a pečuje o něj," uvádí zoo na svém webu. V trojské zoologické zahradě se podařilo odchovat již tři mláďata hrabáče kapského, zatím poslední v roce 2004 od zkušené samice Piety, která přišla do Prahy již březí.

Zoo má od pátečního rána další přírůstek - časně ráno se tam narodilo dlouho očekávané mládě zebry Böhmovy. Matkou malé samičky je třináctiletá klisna Istrie, otcem desetiletý Henry. Matka se podle chovatelů o mládě vzorně stará.