Horečka ohledně v Polsku vrcholí. Polské úřady už znají místo, kde má být vlak plný zlata

Horečka ohledně v Polsku vrcholí. Polské úřady už znají místo, kde má být vlak plný zlata Zdroj: ©Dariusz Gdesz /Polskapresse

Nacistický vlak plný zlata a šperků opravdu existuje

Polský generální inspektor historických památek Piotr Žuchowski si je na 99 procent jist, že záhadný vlak s nacistickým zlatem skutečně existuje. Emoce Poláků v posledních dnech jitří zprávy hledačů pokladů, že pod městem Walbrzych na jihozápadě země našli vlak plný zlata a šperků, který zmizel před 70 lety, když tehdejší město Vratislav dobývala Rudá armáda.

"Jsem si na 99 procent jist, že vlak existuje, informace o jeho obsahu ale zatím nelze ověřit," řekl dnes novinářům Žuchowski. Zatím prý viděl snímky z radaru, na kterých je vidět více než 100 metrů dlouhou soupravu, nejspíš obrněný vlak, jaké se na konci války používaly k převozu cenností. "Je to bezprecedentní nález. Až dosud jsme nacházeli jen tanky a děla," dodal.

Přestože si je téměř jist, že "světová senzace" je na dosah ruky a že nejspíše jde o obrněný vlak, jaký se na konci války ve Slezsku používal k přepravě cenností, zároveň vyzval, aby lidé byli trpěliví. Dosud není jasné, co vlak vezl, s velkou pravděpodobností ale může být zaminován. Situace tedy vyžaduje odborníky a obezřetný postup.

V polovině srpna byly úřady ve Walbrzychu oficiálně vyrozuměny, že dva muži, Polák a Němec, nalezli pod městem vlak se zlatem, který zmizel na jaře roku 1945. Úřadům se nálezci přihlásili o desetiprocentní odměnu.

V obrněném vlaku Němci v květnu 1945 z Vratislavi vyvezli zlato. Poklady měly dojet do Walbrzychu, ale nikdy se tak prý nestalo. Podle jedné z verzí souprava vjela do tunelu vykopaného mezi jednou walbrzyšskou čtvrtí a zámkem Ksionž, ležícím na severozápadním předměstí města.

Pokud se poklad na kolejích opravdu najde, stane se jeho oficiálním majitelem nejspíš polské ministerstvo státního pokladu. Nálezcům by však odměnu mohli vyplácet i dědici původních majitelů cenností, pokud se je podaří vypátrat.

Světový židovský kongres dnes vydal tiskovou zprávu, v níž požaduje, aby se veškeré nalezené cennosti vrátili právoplatným vlastníkům nebo jejich dědicům. Zlato, které by mohlo být ukryté ve vlaku, prý může pocházet i z majetku Židů zabitých během druhé světové války.

Žuchowski řekl, že s informacemi o vlaku se "na smrtelné posteli" svěřil člověk, který vlak pomáhal schovat, a to i s náčrtem, kde je ukrytý. Místo však zatím zůstane utajeno, než se jej podaří zabezpečit.