Ruská vlajka

Ruská vlajka Zdroj: profimedia.cz

V Rusku byl odsouzen bývalý poslanec za vraždu své kolegyně

Bývalý ruský poslanec za nacionalisty Michail Gluščenko byl dnes v Petrohradu odsouzen k 17 letům vězení za zosnování vraždy své parlamentní kolegyně, liberální političky Galiny Starovojtovové, spáchané v roce 1998. 

Starovojtovová bývala v éře prvního ruského prezidenta Borise Jelcina známou političkou. V lednu 1993 zasáhla i do české politiky, když veřejně informovala o hypotéze, že za smrtí bývalé vůdčí osobnosti Pražského jara 1968 a předsedy Federálního shromáždění ČSFR Alexandra Dubčeka po roce 1989 mohly stát zájmy bývalé sovětské tajné služby KGB. Přesvědčenou demokratku a stoupenkyni reforem zastřelil nájemný vrah v listopadu 1998 v jejím petrohradském bytě. Zabiják zasáhl střelou ze samopalu do hlavy i jejího asistenta, ten však přežil. Vražda vyvolala velký rozruch. Bezprostřední pachatele se po letech podařilo dopadnout a odsoudit, ale až dosud spravedlnost nepostihla muže v pozadí, kteří si vraždu objednali. 

„Prosím ruský lid, aby mi odpustil,“ řekl v posledním slově Gluščenko, který se k zorganizování vraždy již dříve přiznal a udal i objednavatele. Nešlo podle něj o nic osobního, byl prý nucen předat zabijákům pokyn k vraždě, protože jinak by byl sám zabit. 

Gluščenko, kterého tisk označoval za člena "tambovské mafie", působil ve sněmovně za nacionalistickou stranu Vladimira Žirinovského v letech 1995 až 1999, pak odjel do ciziny. Policisté ho zatkli v roce 2009, když si přišel na služebnu v Petrohradu vyměnit doklady, a obvinili z vydírání a trojnásobné vraždy petrohradských podnikatelů, spáchané na Kypru. Loni v dubnu uzavřel dohodu s vyšetřovateli, v jejímž rámci udal podnikatele Vladimira Barsukova, zvaného v podsvětí Kumarin, že si vraždu Starovojtovové u něj objednal. Za vraždu Starovojtové byli již v roce 2005 odsouzeni bývalý příslušník armádní rozvědky GRU Jurij Kolčin a zabiják Vitalij Akinšin k 20 respektive 23,5 letům vězení. V Rusku v bouřlivých 90. letech bývaly vraždy politiků a podnikatelů dosti běžné. S příchodem Vladimira Putina k moci těchto zločinů ubylo, přibyly však vraždy opozičních a nezávislých novinářů. Letos v únoru byl na mostu u Kremlu zavražděn čtyřmi kulkami do zad Putinův kritik, bývalý vicepremiér Boris Němcov. Z vraždy je obviněna pětice Čečenců.