Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: profimedia.cz

Mezinárodní soudní tribunál bude věznit v Česku. Prý jsme blízcí Balkánu

Odsouzené bude Mezinárodní soudní tribunál pro bývalou Jugoslávii posílat k výkonu trestu do České republiky. Informaci o nové dohodě přinesl server ceska-justice.cz. Česká republika je totiž údajně „národnostně, kulturně i geograficky“ blízká Balkánu, pro nějž je soudní instituce v Haagu zřízena.

„Pokud bude dohoda uzavřena, bude se jednat o jednoho až tři vězně,“ uvedla pro Reflex.cz mluvčí ministra spravedlnosti Tereza Schejbalová. „Nové zařízení kvůli nim vznikat nebude,“ dodává Schejbalová. Návrh dohody je zatím v meziresortním připomínkovém řízení. “Dohodu budou muset schválit vláda, Poslanecká sněmovna, Senát a nakonec prezident,“ uzavírá Schejbalová s tím, že zájem na uzavření má soud i Česká republika.

Umísťování odsouzených na různých místech Evropy není neobvyklým jevem. Již nyní jsou vězni rozmístěni v 17 zemích, s nimiž uzavřela OSN mezinárodní smlouvu. Mezi nimi je například Velká Británie, Finsko, sousední Polsko nebo Španělsko. Po odpykání trestu jsou odsouzení vypovězeni do země původu. “Co se týče nákladů, ty by byly stejné jako u jakéhokoliv jiného vězně, značnou část z nich by navíc hradilo OSN,“ uvedla Schejbalová.

„Dohoda je odůvodňována zejména zahraničně politickými zájmy České republiky, kdy Česká republika dlouhodobě podporuje mezinárodní trestní soudnictví. Vzhledem ke geografické, národnostní i kulturní blízkosti České republiky k bývalé Jugoslávii lze sjednání navrhované Dohody, jejímž cílem bude předání několika odsouzených osob do České republiky, považovat za vhodné a účelné,“ uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán v materiálu, který poslal do meziresortního připomínkového řízení. 

Soudní tribunál v Haagu byl pro zločiny v bývalé Jugoslávii zřízen v roce 1993. Do jeho jurisdikce spadají zločiny spáchané od roku 1991. Známé jsou procesy například s Radko Mladičem spojovaným s masakrem ve Srebrenici, nebo Slobodanem Miloševičem. Země, které jsou svázány s OSN mezinárodní smlouvou o umístění vězňů, již nemají k uvěznění dostatečné kapacity.