Kamion s mrtvými uprchlíky patří dceřinné společnosti Babišova Agrofertu

Kamion s mrtvými uprchlíky patří dceřinné společnosti Babišova Agrofertu Zdroj: krone.at

V kamionu s logem dceřinné společnosti Agrofertu Rakušané našli desítky mrtvých uprchlíků

Rakouská policie dnes na východě země nedaleko hranic s Maďarskem našla v odstaveném nákladním voze několik mrtvých běženců. S odvoláním na policii o tom informovala agentura APA. Počet mrtvých nebyl oficiálně oznámen, podle informací listu Kronen Zeitung je jich ale zřejmě až padesát.

Na 13:00 SELČ byla svolána tisková konference, které se zúčastní i rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová. Zemský policejní ředitel Hans Peter Doskozil oznámil, že mrtvých je 20 až 50.

Nákladní vůz, který podle portálu BVZ.at patřil pašerákům, byl nalezen v odstavném pruhu na dálnici A4 nedaleko burgenlandského města Neusiedl am See. Dálnice A4 je hlavní tepnou mezi Vídní a Budapeští.

Německý list Kurier uvedl, že podle prvních informací se běženci cestující v nákladovém prostoru vozu udusili. Řidič údajně utekl.

Vůz byl podle policie na dálnici odstaven již ve středu. Nález ohlásila společnost Asfinag, která spravuje rakouské dálnice. Rakouská policie také uvedla, že běženci zřejmě zahynuli již před delší dobou, což dokazuje míra rozkladu těl.

Kamion podle serveru Kronen Zeitung byl označen logem společnosti Hyza a.s., která je jednou z největších slovenských firem na zpracování drůbežího masa. Firma je součástí holdingu Agrofert ministra financí Andreje Babiše.

Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky ale s největší pravděpodobností nejde o vůz patřící společnosti Hyza. "Firma má celkem šest vozů, všechny jsou podle systému na kontrolu polohy vozidel na území Slovenska. Hyza navíc do Rakouska zboží vůbec nevozí. Může tak jít o vůz, který jsme v minulosti prodali a nový majitel ho nepřelepil. Tuto teorii ale ještě musíme ověřit," řekl ČTK.

Rakouská policie dnes také informovala, že již v úterý na východě země zadržela tři převaděče. Jeden z nich převážel 34 běženců včetně asi deseti dětí. Uprchlíci vypověděli, že nemohli pořádně dýchat a že řidič na jejich opakované prosby o zastavení nereagoval a během jízdy od srbských hranic do Rakouska ani jednou nezastavil.