Horečka ohledně v Polsku vrcholí. Polské úřady už znají místo, kde má být vlak plný zlata

Horečka ohledně v Polsku vrcholí. Polské úřady už znají místo, kde má být vlak plný zlata Zdroj: ©Dariusz Gdesz /Polskapresse

Polské úřady už znají místo, kde má být vlak plný zlata
Polské úřady už znají místo, kde má být vlak plný zlata
Polské úřady už znají místo, kde má být vlak plný zlata
Fotky dopisu nálezců pokladu
Fotky dopisu nálezců pokladu
9
Fotogalerie

Zlatá horečka v Polsku vrcholí. Polské úřady už znají místo, kde má být vlak plný cenností

Vzrušení, které před týdnem na jihu Polska vyvolala zpráva o možném nálezu tajemného vlaku s nacistickým zlatem, dosáhlo nového vrcholu. Polské úřady totiž potvrdily, že už znají místo, kde by se vlak měl nacházet. 

Vlak, který má být podle legend plný zlata a cenností, které nacisté odváželi z Východu před postupující Rudou armádou, má být podle polských médií mezi 61. a 65. kilometrem železniční trati Wroclaw - Walbrzych. Podle radia Wroclaw už na místě operují vojáci, policisté a další specialisté.

Nález vlaku oznámili minulý týden prostřednictvím svého právníka dva muži, Polák a Němec. Úřadům města Walbrzych nabídli, že místo nálezu prozradí výměnou za slib 10% nálezného. Jejich nabídka vyvolala obrovský zájem veřejnosti i médií, ovšem odborníci nadšení krotili s tím, že legendy o vlacích plných zlata, tajných zbraní a dokumentů se ještě nikdy nepotvrdily.

Ve středu nálezci udělali další krok - úřadům předali formální oznámení o nálezu. "Město je plné záhadných příběhů z naší historie,” řekl na tiskové konferenci místostarosta Walbrzychu Zygmunt Nowaczyk. "Nyní je ta informace oficiální - něco se našlo.”

Na tiskové konferenci byli přítomni i zástupci nálezců. Přesné místo odmítli prozradit. Prý se ale nachází v katastru města Walbrzych, měří 150 metrů a uvnitř jsou cenné předměty. Právník nálezců mluvil o “objevu světového významu, podobně jako objev Titaniku”.

Existuje mnoho verzí, co by ve vlaku mohlo být. Od tajných dokumentů přes tajné zbraně, ale nejčastěji se zmiňuje zlato a jiné cennosti. Ty měly pocházet buď od německých obyvatel Wroclawi, kteří chtěli své bohatství zachránit před Rudou armádou, nebo mělo jít o cennosti uloupené nacisty ve Východní Evropě.