Melbourne, Austrálie

Melbourne, Austrálie Zdroj: Profimedia.cz

10 nejlepších měst pro život: Nejlépe je v Austrálii a v Kanadě

Nejlepším městem pro život je australské Melbourne, které velmi těsně porazilo Vídeň. Vyplývá to z nejnovějšího žebříčku, který každoročně sestavuje prestižní britský magazín Economist.

Praha skončila podobně jako vloni na 59. místě. Z východoevropských měst ji překonala jen Budapešť (45. místo), ale jinak třeba i Detroit, který v posledních letech zbankrotoval.

Druhé místo pro Vídeň je jediné, co Evropu může těšit. Z umístění v Top 10 totiž vyplývá, že nejlépe se žije v Austrálii (4 města) a v Kanadě (3 města). Evropu reprezentují už jen Curych a Helsinki na společném 10. místě.

Žebříček 10 nejlepších měst pro život

  1. Melbourne (Austrálie)
  2. Vídeň (Rakousko)
  3. Vancouver (Kanada)
  4. Toronto (Kanada)
  5. Adelaide (Austrálie)
  6. Calgary (Kanada)
  7. Sydney (Austrálie)
  8. Perth (Austrálie)
  9. Auckland (Nový Zéland)
  10. Helsinki (Finsko)

Studie britského magazínu hodnotí města podle tří desítek kritérií v pěti hlavních oblastech, ke kterým patří stabilita, zdravotní péče, kultura a životní prostředí, vzdělání a infrastruktura. Ukazuje se, že nejvíce bodovala města střední velikosti v bohatých zemích s menší hustotou populace. Světová centra jako Londýn, Paříž nebo New York se tak v žebříčku propadla kvůli vyšší kriminalitě a přetížené infrastruktuře.

Městům, kde se podle Economistu od roku 2010 nejvíce zlepšil život, vévodí Harare, které ovšem stále patří do nejhorší desítky (nyní 133. místo). Zlepšení podmínek pro život zaznamenalo také Káthmandú (124), Dubaj (75), ale i Varšava (64) i Bratislava (63).

Podle týdeníku se životní podmínky ve světových městech celkově zhoršily - v porovnání s údaji z roku 2015 se celkový počet bodů všech měst snížil o 1%, především kvůli bezpečnostní situaci.

Největší pokles od roku 2010 zaznamenal Kyjev, který se tak dostal do desítky nejhůře obyvatelných měst (132), kvůli konfliktu s Ukrajinou ovšem také Moskva (81), Petrohrad (77), dále pak Atény (72), zmíněný Detroit (57) nebo Káhira (121).

Spodek tabulky 140 světových měst obsadily libyjský Tripolis, Lagos, Port Moresby, Dháka a úpně poslední Damašek.