Exploze v Bangkoku zabila 27 lidí, další jsou těžce zraněni

Exploze v Bangkoku zabila 27 lidí, další jsou těžce zraněni Zdroj: ČTK

Exploze v Bangkoku zabila až 27 lidí, další jsou těžce zraněni

Až 27 lidí dnes přišlo o život a 80 dalších bylo zraněno při mohutné explozi bomby v thajské metropoli Bangkoku. Oznámila to místní média, policie zatím potvrdila 15 mrtvých. Trhavina vybuchla nedaleko hinduistického chrámu na rušné křižovatce v centru města. Mezi oběťmi jsou nejméně čtyři cizinci, česká ambasáda nemá informace, že by mezi nimi byli Češi.

Nálož byla umístěna na motocyklu, uvedla bez dalších podrobností thajská policie. K odpovědnosti za útok se zatím nikdo nepřihlásil. Podle nepotvrzených zpráv našli policisté nedaleko místa exploze další nevybuchlou trhavinu, kterou odpálili. Mezi zdravotníky panují obavy, že se počet mrtvých zvýší.

Část obětí podle předběžných informací thajských médií tvoří turisté, zejména z Číny a Tchaj-wanu. Zástupci českého velvyslanectví v Bangkoku ČTK telefonicky sdělili, že prozatím nemají informace o tom, že by mezi postiženými byli Češi.

To potvrdila i mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. "Neví se, jestli tam nebyli nějací Češi, byť ten předpoklad je relativně pozitivní kvůli tomu, že není hlavní sezona, která vždycky bývá mezi listopadem a únorem," řekla dnes ČTK Lagronová. Pokud jde o případné doporučení pro cesty Čechů do Thajska, bude podle ní záležet na charakteru útoku, který teď ještě není zcela zřejmý. Věc se podle ní bude řešit v úterý ráno na operativní poradě na ministerstvu.

Exploze trhavin uložených na motorových vozidlech jsou v Bangkoku prakticky neznámé. Muslimští extremisté, s nimiž thajská armáda bojuje na jihu země, v Bangkoku útočí jen velmi zřídka.

Podle thajského ministra obrany Pravita Vongsuvana byl útok v centru metropole namířen proti rozvoji turistického ruchu a celé thajské ekonomice. Jde nejspíš o teroristický čin, který byl spáchán přímo v centru turistické čtvrti, uvedl ministr v první reakci thajské vlády.

Policisté bezprostředně po explozi vyklidili okolní obchodní střediska. Ulice byly podle očitých svědků po explozi pokryty zbytky lidských těl. Výbuch zastavil život v centru města ve večerní dopravní špičce. Na místě zasahovali záchranáři a sanitní vozy. Policisté se marně snažili zabránit chaosu.

Trhavina byla nastražena ve čtvrti Radžprasong nedaleko hinduistického chrámu, který je vyhledávaným místem turistů i Thajců. V okolí místa exploze jsou luxusní mezinárodní hotely a obchodní střediska. V místě výbuchu se v minulosti scházely i davy demonstrantů při protivládních protestech.

V Thajsku byl po loňském květnovém vojenském převratu relativní klid. Určité napětí podle médií vyvolalo oznámení vojenské vlády, že možná uspořádá všeobecné volby až v roce 2017 a provede změny v ústavě, které umožní vládnutí podle mimořádných dekretů.

Jih Thajska už více než deset let sužuje separatisticky motivované násilí. Naposledy před týdnem si tam pumový útok vyžádal šest mrtvých a 11 zraněných. Od roku 2004, kdy muslimští separatisté na jihu Thajska zahájili sérii útoků, zemřelo při podobných násilnostech více než 5000 lidí.