Alena Vitásková

Alena Vitásková Zdroj: Jíří Salik Sláma / Mafra / Profimedia.cz

Policie obvinila předsedkyni ERÚ Alenu Vitáskovou kvůli jmenování Vesecké

Protikorupční policie dnes obvinila předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou ze zneužití pravomoci úřední osoby a z porušení povinnosti při správě cizího majetku. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej. Trestní stíhání souvisí se jmenováním někdejší nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké do nově vytvořené funkce místopředsedkyně úřadu. Podle policistů Vitásková porušila energetický zákon a způsobila státu škodu nejméně jeden milion korun.

Vitásková jmenovala Veseckou do funkce místopředsedkyně loni 4. listopadu. "Podle závěrů kriminalistů tak měla jednat zcela v rozporu s energetickým zákonem, neboť Renata Vesecká nesplňuje zákonem stanovenou podmínku pro výkon funkce místopředsedkyně ERÚ - uloženou povinnost mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky a z toho tři roky v řídící nebo vedoucí funkci," uvedl Ibehej.

Vitásková je stíhána na svobodě, kauzu dozoruje Okresní státní zastupitelství v Jihlavě. Výši způsobené škody policie vyvozuje z platu, který Vesecká dostávala, a z povinných odvodů zaměstnavatele za zaměstnance.

V jiném případu, který projednává brněnský krajský soud, čelí Vitásková obžalobě kvůli výstavbě dvou solárních elektráren v Chomutově. V kauze jde o to, že ERÚ dal elektrárnám za nejasných okolností povolení na provoz, což pak Vitásková potvrdila, ačkoliv prý věděla, že věc je sporná.