Charles Simon

Charles Simon Zdroj: Youtube.com

Francouzský manažer seděl 12 let doma a nic nedělal, posílali mu měsíční plat 5400 euro

Vypadá to na jeden z nejabsurdnějších příběhů posledních let. Charles Simon je zaměstnaný v dceřiné společnosti státního francouzského železničního dopravce SNCF. Posledních 12 let ale nechodil do práce, seděl doma, nedělal nic, přesto mu každý měsíc chodil plat 5400 euro. Navíc Simon teď za to chce odškodné 500 tisíc euro. Informoval o tom web thelocal.fr.


Svůj příběh popsal Charles Simon podrobně v časopise Le Point, pak o něm začala psát i další ohromená francouzská média. A všichni se ptají: Jak je možné, že státní firma vyplácí peníze někomu, kdo prokazatelně nic nedělá? Podle všeho to byl odpustek za mlčení o podvodu.

Simon tvrdí, že v roce 2003 se pohádal se svými šéfy v logistické firmě Geodis Solutions, která je dceřinou společností francouzského státního provozovatele železnic SNCF. Pracoval ve firmě tři roky a pak prý objevil podvod týkající se falešných faktur za 20 milionů euro. Když to nahlásil zaměstnavateli, tak ten mu nařídil práci z domova, ale nezadal mu vůbec žádné úkoly. Plat mu posílali dál. Každý měsíc 5400 euro a každý červen ještě bonus za proplacenou dovolenou ve výši 600 euro.

Jenže po těch letech teď Simon tvrdí, že mu firma zničila kariéru a proto žádá navíc odškodnění 500 tisíc euro. Napsal prý několik dopisů generálnímu řediteli SNCF Guillaume Pepymu, aby se to vyřešilo, ale ty zůstaly bez odpovědi.

Státní společnost SNCF k překvapení všech přiznala, že tento případ skutečně existuje, že peníze panu Simonovi posílá, ale že mu za těch dvanáct let nabízela jinou práci, kterou on odmítl. Veřejnost považuje ale za naprosto nesmyslné, že se něco podobného může táhnout tak dlouho. Simon teď v září má nastoupit zpět do firmy, a pokud se pro něj uspokojivé místo nenajde, bude konečně propuštěn.

Média se ale ptají: A co kauza s podvodnými fakturami? Vyřešila se? Poukazují i na to, že státní železniční dopravce „vyprodukoval“ dluh 40 miliard euro a ten se má za dalších deset let ještě zdvojnásobit.