Čínským přístavním velkoměstem Tchien-ťin otřásl ve středu večer mohutný výbuch

Čínským přístavním velkoměstem Tchien-ťin otřásl ve středu večer mohutný výbuch Zdroj: profimedia.cz

Středeční obrovské exploze v přístavu Tchien-ťin si vyžádaly nejméně 112 mrtvých

Středeční výbuchy nebezpečného materiálu v čínském přístavním městě Tchien-ťin si vyžádaly nejméně 112 mrtvých. Pohřešuje se 95 lidí, většinou požárníků. Uvedla to dnes oficiální čínská agentura Nová Čína. Vojáci a záchranáři vybavení rouškami a ochranným oblečením na místě pátrají po nebezpečných látkách, aby je odklidili, než začne pršet. Na místo přijel premiér Li Kche-čchiang a vyjádřil soustrast pozůstalým.

Prezident Si Ťin-pching v sobotu podle agentury Reuters vybídl úřady, aby zlepšily bezpečnostní opatření a poučily se z lekcí, za které se zaplatilo krví.

Nová Čína již dříve uvedla, že zhruba 721 lidí utrpělo zranění a kolem 6300 lidí výbuchy připravily o střechu nad hlavou. Podle nejnovějších údajů je mezi 95 nezvěstnými 85 požárníků. Dalších nejméně 21 je mezi mrtvými. Pro čínské hasičské sbory jde tak o nejtragičtější událost za více než 60 let, napsala AP. Z celkového počtu 112 obětí se totožnost zatím podařilo určit u 24 z nich, uvedli místní činitelé.

Příčina explozí není známa. Usuzuje se, že pohroma začala ve skladišti přepravních kontejnerů s nebezpečným materiálem.

Čínské úřady v sobotu poprvé od středečního výbuchu přiznaly, že na místě byly vysoce toxické látky nebezpečné lidskému zdraví, mezi nimi kyanid sodný. Podle státních médií The Paper a Southern Metropolis se ve skladu nacházelo 700 tun této látky, tedy sedmdesátinásobek povoleného množství.

Velitel pekingského okruhu čínské armády Š' Lu-ce dnes novinářům řekl, že může "s odpovědností říci, že občané se nemusejí bát dalších škod". Podle něj na místě bylo 100 tun kyanidu sodného a byl prý uskladněn na dvou různých místech. Velitel také sdělil, že povolaní lidé se na místě snaží odklidit chemikálie před deštěm, při němž by se mohl vytvořit toxický plyn.

Požární sbor je kritizován za to, že první hasiči na místo, kde hořelo, začali lít vodu a tím vyvolali katastrofu.

Zástupci Greenpeace dnes sdělili, že vzorky vody odebrané v blízkosti skladu nejsou zásadním způsobem kontaminované kyanidem, ale "nevyvracejí přítomnost dalších chemikálií ve vodě". Organizace také vyzvala vládu, aby monitorovala vodu a vzduch a informovala veřejnost a také evakuovala lidi z pětikilometrového okruhu.

Úřady v sobotu evakuovaly oblast v okruhu tří kilometrů od místa výbuchu a nevpouštěly do ní nikoho kromě lidí zapojených do odstraňování následků. Čína podle agentury Reuters rovněž evakuovala obyvatele, kteří našli útočiště ve škole nedaleko místa explozí. Změnil se totiž směr větru, což vyvolalo obavy, že jedovaté látky by se mohly dostat do vnitrozemí.