Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ČTK

Donald Trump tvrdí, že na něj moderátorka při debatě útočila proto, že menstruovala

Americký miliardář Donald Trump, který chce za republikány kandidovat na post šéfa Bílého domu, dospěl k závěru, že při čtvrteční televizní debatě na něj moderátorka útočila proto, že menstruovala. Moderátorka stanice Fox News Megyn Kellyová se Trumpa vyptávala na jeho urážky vůči ženám. 

Trump nyní kvůli svému výroku nesmí na jedno z největších shromáždění amerických konzervativních aktivistů, napsal server britského listu The Guardian.

Kellyová Trumpa během debaty uchazečů o republikánskou nominaci popudila, když chtěla vědět, zda bude jako případný prezident Spojených států pokračovat ve svém přístupu k ženám. Ty v minulosti častoval nadávkami jako "tlustá prasata" nebo "povalečky". "Bylo poznat...., jak jí krev teče - víte odkud," řekl televizi CNN o Kellyové.

Trump měl být dnes v Atlantě hostem na shromáždění konzervativců sdružených kolem blogu RedState. "Chtěl jsem mu dát velký prostor, ale s tou poznámkou o Megyn Kellyové to zkrátka přehnal," řekl šéfredaktor blogu Erick Erickson, který akci v Atlantě uspořádal. Erickson se tak stal první klíčovou osobností z hlavního proudu amerických konzervativců, které se s Trumpem rozcházejí, uvedl The Guardian.

Trump tak přijde o příležitost mluvit s řadou konzervativních aktivistů i novinářů, kteří na srazu budou. Erickson řekl, že se po Trumpově výroku na CNN obrátil na lidi z jeho kampaně a ptal se, co tím měl na mysli. Nepopřeli prý, že narážel na menstruaci.

Na Trumpovu poznámku na adresu Kellyové také okamžitě reagovala jediná uchazečka o republikánskou nominaci Carly Fiorinaová. "Pane Trumpe, to je neomluvitelné," vzkázala mu na Twitteru.

Nejde o první kontroverzní výrok, jehož se Trump dopustil, ačkoliv se dosud těšil největší podpoře mezi případnými republikánskými kandidáty na post prezidenta. Například o mexických imigrantech přicházejících do USA Trump řekl, že to jsou násilníci. O republikánském politikovi Johnu McCainovi, který strávil léta ve válečném zajetí a byl mučen, zase prohlásil, že pro něj není válečným hrdinou. A v pátek sdílel zprávu na Twitteru, v níž se o Kellyové psalo, že je "nána".

Trump se dnes na Twitteru pokusil své kontroverzní vyjádření vysvětlit a uvedl, že oním "víte odkud" myslel moderátorčin nos. Zároveň se podle listu The Washington Times pustil do těch, kdo se na jeho sporná slova zaměřili, a obvinil je z přílišné politické korektnosti.

"U nás je tolik 'politicky korektních' bláznů. Musíme se všichni zase pustit do práce a přestat mrhat časem a energií na nesmysly!", napsal na Twitteru, kde jeho sdělení odebírá skoro 3,6 milionu lidí.