Vojáci maliské armády - ilustrační foto

Vojáci maliské armády - ilustrační foto Zdroj: ČTK

Rukojmí z hotelu v Mali byli osvobozeni, několik lidí ale zemřelo

Malijské speciální jednotky dnes s podporou francouzských vojáků ukončily násilné obsazení hotelu ve městě Sevare v centrální části země. Osvobozeni byli čtyři rukojmí, které v hotelu drželi zřejmě islamističtí ozbrojenci, oznámil dnes mluvčí ministerstva obrany. Akce si podle oficiálních zdrojů vyžádala celkem 13 mrtvých, údajně ale nikoliv z řad rukojmích.

"Zdá se, že je to za námi a skončilo to dobře," řekl podle agentury Reuters podplukovník Diaran Kone. "Osvobodili jsme čtyři rukojmí. Bohužel jsme také našli na místě dalších pět těl."

Mluvčí neuvedl národnost osvobozených rukojmích ani mrtvých.

Islamisté násilně obsadili hotel Byblos v Sevare v pátek. První oficiální zprávy uváděly osm mrtvých, z toho pět malijských vojáků, dva útočníky a jednoho spolupracovníka OSN. Dnes nalezená těla patří podle podplukovníka Koneho čtyřem zaměstnancům hotelu a jednomu z útočníků.

Nejmenovaný zdroj z malijské armády agentuře AFP v pátek řekl, že v hotelu bylo před útokem zapsáno nejméně pět cizinců - tři Jihoafričané, jeden Francouz a jeden Ukrajinec. Tomu se údajně podařilo v pátek odpoledne z hotelu utéci. V tom okamžiku tam prý byli spolu s ním tři Jihoafričané a jeden Rus, dále pak "čtyři nebo pět teroristů".

Ukrajina a Rusko už dříve potvrdily, že mezi rukojmími jsou jejich občané. Ruské agentury dnes citovaly tiskového mluvčího z ruské ambasády v Mali, podle něhož byl mezi osvobozenými rukojmími i Rus pracující pro leteckou společnost UTair.

Za útokem nejspíše stojí ozbrojenci ze skupiny Ansar Dine, která se hlásí k ideologii teroristické organizace Al-Káida. Tito islamisté v minulosti bojovali na severu Mali, letos ale začali své lidi přemísťovat do centra a na jih země. V roce 2012 po armádním převratu obsadili sever Mali. Z pozic je vytlačila až mezinárodní intervence, kterou v roce 2013 zahájila Francie.