James Holmes si zasloužil doživotí

James Holmes si zasloužil doživotí Zdroj: ČTK

Střelec z denverského kina, James Holmes, dostal doživotí

Porota ve Spojených státech dnes odsoudila k doživotnímu vězení Američana Jamese Holmese, který v roce 2012 postřílel v kině na předměstí Denveru 12 lidí a dalších 70 zranil. Sedmadvacetiletý Holmes tak unikl trestu smrti, na kterém se porota složená z devíti žen a tří mužů nedokázala shodnout.

Porota shledala Holmese již v červenci vinným z několikanásobné vraždy. Neschopnost porotců jednomyslně se shodnout na trestu smrti znamená pro Holmese automaticky doživotní vězení bez možnosti podmínečného propuštění, napsala agentura Reuters.

Holmes vyšel v červenci 2012 asi 20 minut po začátku filmového představení nouzovým východem ven z kina Aurora. Po chvíli se vrátil do sálu oblečen v černém, v plynové masce a s helmou. Někteří ze 400 diváků ve vyprodaném sále si mysleli, že je součástí produkce. Záhy však Holmes vhodil do sálu dva granáty se slzným plynem a začal střílet. Po asi 15 minutách se nechal bez odporu zatknout policií.

Obhajoba někdejšího studenta neurologie tvrdila, že Holmes trpí bludy a schizofrenií a nemůže nést za svůj čin odpovědnost. Psychiatři předvolaní obžalobou nicméně uvedli, že muž je sice těžce duševně nemocný, ale v době činu byl příčetný. Porota nakonec tvrzení obhajoby o Holmesově nepříčetností odmítla.

Masakr se stal 20. července 2012 při půlnočním promítání nového filmu o Batmanovi Temný rytíř povstal v kině v městské části Aurora amerického Denveru.

Student neurologie Coloradské univerzity James Eagan Holmes (narozen 13. prosince 1987) vyšel asi 20 minut po začátku představení nouzovým východem ven. Po zhruba deseti minutách se vrátil do sálu oblečen v černém, v plynové masce, s helmou a v neprůstřelných legínách. Někteří z diváků ve vyprodaném sále si mysleli, že je součástí produkce. Záhy však Holmes vhodil do sálu dva granáty se slzným plynem a začal střílet. Po asi 15 minutách byl bez odporu zatčen policií venku u svého auta.

Na místě útoku zůstalo deset mrtvých a dva lidé zemřeli později v nemocnici; nejmladší oběti bylo šest let. Dalších 70 lidí bylo zraněno, z toho 58 střelbou, čtyři slzným plynem a osm v panice při útěku z kina.