Německy hovořící džihádisté.

Německy hovořící džihádisté. Zdroj: Twitter

Jsi „špinavá čuba“, říkají islamisté o kancléřce Merkelové a vyhrožují Německu i Rakousku

Nové pětiminutové video muslimských radikálů ukazuje popravu dvou rukojmí. Poté dva muži hovořící lámanou němčinou a hlásící se k Islámskému státu v Sýrii a Iráku, vyhrožují teroristickými útoky na Německo, Rakousko a přímo útočí na kancléřku Angelu Merkelovou. Je to vůbec první podobné video v němčině, protože bojovníci IS zatím vyhrožovali většinou arabsky nebo anglicky.

,,Bratři a sestry z Německa a Rakouska, tímto vás vyzýváme, abyste se připojili k Islámskému státu zde v Iráku a Sýrii. Pokud nechcete jezdit sem, zaútočte na nevěřící ve vašich domovských zemích,” říkají džihádisté na videu. Informoval o tom web thelocal.at a německá média.

Jedním z mužů je prý Mohamed Mahmoud, který pochází z Vídně. Ten vzkazuje evropským muslimům, ať si vezmou „velký nůž a podříznou každého nevěřícího“. O Merkelové mluví jako o „špinavé čubě“. Radikálové se chtějí pomstít za účast německých vojáků na spojenecké akci v Afghánistánu a za pomoc Kurdům v Iráku.

„Tento rok se sice počet německy hovořících bojovníků v Sýrii a Iráku mírně zvýšil, ale celkový trend naznačuje, že počáteční vlna zájmu opadla,“ říká ale k tomu šéf německého rozvědky BfV Hans-Georg Maaßen.

Podle agentury Reuters bojuje v Sýrii a Iráku více ne 700 lidí s německým pasem a kolem 70 Rakušanů.