Mzdy

Mzdy Zdroj: Archív

Kolik berou Češi
Kolik berou Češi
Kolik berou Češi
Kolik berou Češi
Kolik berou Češi
8
Fotogalerie

Berou Češi hodně, nebo málo?

Vzácná shoda zavládla mezi vládou, odbory a centrální bankou: České mzdy jsou malé a měly by se zvýšit. Politici už na tom pracují: přidáno dostanou příští rok státní zaměstnanci, soudci, a hlavně politici sami. Ke zvyšování mezd po dlouhém váhání začínají přistupovat i podnikatelé. Kolik vlastně berou Češi? Čtěte velké téma nového Reflexu.

Podle významného ekonomického sociologa Jiřího Večerníka my Češi bereme málo, jak relativně vůči Západu, tak i vůči šancím, jež jsme měli.

Podhodnoceni jsou podle něj například učitelé a pak i nemocniční lékaři a sestry, naopak přeceňováni jsou finančníci: „V mezinárodním srovnání je nejnápadnější mzdová preference finančního sektoru, který se po roce 1989 vyhoupl nejdříve a nejvýše. Průměrná mzda ve financích je dnes 50 tisíc Kč, to je dvojnásobek celostátního průměru. Na Západě se jim zdaleka tak nedaří,“ říká v rozhovoru pro Reflex.

Kolik berou Češi? Na přehledné grafy se podívejte v galerii:

Připomíná, že za uplynulé čtvrtstoletí tržní ekonomiky jsme se z hlediska hrubého domácího produktu (HDP), tak jak jej sleduje Světová banka, nepřiblížili k Německu nebo Rakousku ani o píď. A jsme v platech rovnostáři, jak si někdy myslíme? Jiří Večerník nesouhlasí. Platové nůžky jsou podle něj u nás už stejně rozevřené jako například v Rakousku.

Více o mezinárodním srovnání mezd, o tom, jak mzdy ukrajuje český stát, či o tom, proč centrální banka doufá ve zvyšování mezd, se dočtete v novém Reflexu, kde najdete i velký rozhovor o Češích a výplatách s Jiřím Večerníkem.