Možná ukázka ze slabikáře podle představ ministra Dienstbiera

Možná ukázka ze slabikáře podle představ ministra Dienstbiera Zdroj: Archív

Konec stereotypů: Reflex zbavil slabikářovou Emu mísy!

Ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Jiří Dienstbier prohlásil, že v učebnicích se vyskytují genderově nekorektní stereotypy. „V obsazích učebnic nejde jen o samotný text, často to jsou doprovodné příklady, které jsou genderově stereotypní a znázorňují ženské či mužské postavy v určitých, takzvaně tradičních rolích,“ říká ministr. A není sám. Stále víc lidí si uvědomuje, že Emě nestačí mísa k tomu, aby z ní byla sebevědomá a úspěšná žena. Jak by takový slabikář vypadal se dočtete v novém tištěném Reflexu.

Ministr však ve svých prohlášeních nebyl nijak konkrétní, a proto si dovolujeme přednést několik tezí, jak by mohla genderově korektní podoba budoucího slabikáře vypadat. Co třeba taková Božena Němcová? Mohla by tato spisovatelka, prototyp emancipované ženy, nahradit téměř nesvéprávnou Emu? Nabízí se tip na početní úlohu: Kolik stran denně musí napsat, aby nezemřela hlady? A co třeba Helena Fibingerová? Ta má pět koulí. Když si tři zapomene na antidopingové kontrole, kolik jich zbude?

Video placeholde
Genderově vyvážený slabikář • Reflex.cz

Přečtěte si rubriku Fenomén zbrusu nového čísla Reflexu (vychází 6. srpna), již zpracoval kulturní guru a otec Milan Tesař. Mimo jiné se dozvíte, jak dopadlo jeho hledání genderově nekorektních stereotypů v učebnicích jeho syna.

Reflex 32/2015Reflex 32/2015 | Archív