Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Zdroj: Profimedia.cz

Zmizelé Čechy do Libanonu pojede hledat šéf ÚOOZ Šlachta

Kvůli Čechům zmizelým v Libanonu odletí příští týden do Bejrútu česká delegace, v níž bude náměstek ministra zahraničí Jakub Kulhánek a šéf policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. Kromě výměny informací s místními úřady má tým připravit také cestu šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka, který ji po rozhovoru se svým libanonským protějškem Džibránem Básilem v této chvíli odložil. 

Zaorálek dnes novinářům po zasedání krizového štábu řekl, že rozhodnutí o odkladu své cesty považuje za rozumné, protože za současného stavu vyšetřování i vnitropolitické situace v Libanonu pro ni nejsou vhodné podmínky.

Pětice mužů se pohřešuje od 18. července, kdy libanonská policie nalezla jejich vůz a věci v údolí nedaleko syrských hranic. Jde o dva novináře jindřichohradecké televize, advokáta, tlumočníka a muže, který má zkušenosti jako armádní zpravodajec; do Libanonu prý jel jako bezpečnostní poradce skupiny.

Libanonský ministr vnitra Núhad Mašnúk před dvěma týdny uvedl, že podle tamních vyšetřovatelů má případ kriminální pozadí. Zmizení Čechů údajně souvisí s mafiemi, s pašováním drog a zbraní.

Libanonská média spekulovala, že byli uneseni a jejich únos by mohl souviset s případem Alího Fajáda, který byl loni zatčen v Česku a je nevlastním bratrem muže zmizelého spolu s Čechy. Jeho rodina to ale popírá. Fajádův obhájce loni v prosinci u pražského městského soudu řekl, že Fajád pracuje pro libanonskou armádní zpravodajskou službu.

Tuto informaci zveřejnil i libanonský list The Daily Star a Radiožurnál s odvoláním na zprávu libanonské tajné služby. Fajád byl loni zadržen spolu se dvěma muži kvůli podezření z úmyslu prodat zbraně a kokain americkým agentům, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Zadržená trojice čeká, zda bude vydána do USA.

 

Policie zveřejnila v databázi pohřešovaných lidí na webu fotografie pětice Čechů, kteří zmizeli v polovině července v Libanonu.Policie zveřejnila v databázi pohřešovaných lidí na webu fotografie pětice Čechů, kteří zmizeli v polovině července v Libanonu.|ČTK