Tuniské letovisko Súsa.

Tuniské letovisko Súsa. Zdroj: Viliam Buchert

Tuniské letovisko Súsa.
Tuniské letovisko Súsa.
Tuniské letovisko Súsa.
Tuniské letovisko Súsa.
Tuniské letovisko Súsa.
10
Fotogalerie

Tunisko měsíc po atentátu: Jet či nejet? 10 postřehů a rad přímo z místa

Tuniskem i světem otřásl koncem června atentát, při kterém islámský terorista postřílel v letovisku Marsa al-Qantáwí (to sousedí s městem Súsa) 38 cizinců. Místo atentátu dnes připomíná pouze pamětní tabule. Jaká je ale v této severoafrické zemi situace? Je možné tam jet na dovolenou, či nikoli? Zde je 10 poznatků přímo z místa. Kromě vlastní zkušenosti jsem o nich hovořil v Tunisku s mnoha českými turisty, našimi diplomaty a zástupci českých i tuniských cestovních kanceláří.

1.Bezpečnost: To je kardinální a zásadní otázka. Prezident Kaíd Sibsí vyhlásil v zemi výjimečný stav. U všech velkých hotelů v letoviscích (Hammamet, Súsa, Monastir, Mahdía, ostrov Džerba a další) hlídkují policisté a ochranka. Policisté se v pravidelných intervalech procházejí se samopaly i přímo po plážích a snaží se tak eliminovat možné problémy. Bezpečnostní síly jsou i na mnoha kruhových objezdech či na letištích. V místních horách probíhají vojenské operace proti izolovaným islamistickým skupinám. Uzavřeno bylo 80 mešit, které naváděly k radikalismu.

2. Oddělené pláže: Veřejné pláže, které hojně využívají především místní lidé, nemají žádná oddělená místa, ale hotely pro turisty, zejména ty větší, mají často pláže oddělené provazy a je zde ochranka. Pro ty, kteří nemají rádi tradičně neodbytné prodejce, to vytvořilo další výhodu - prostě se k vám nedostanou.

3. Ceny zájezdů: Lepší už to nebude. Ceny zájezdů do Tuniska byly už před červnovým atentátem nižší než jinde, ale po útoku ještě spadly. Třeba do čtyřhvězdičkového hotelu se dostanete na týden s all inclusive službami do 10 tisíc korun.

4. Moře: V Tunisku panuje už několik týdnů horké počasí. Moře a bazény jsou proto teplé jako kafe.

5. Svatý klid: Protože do země teď nejezdí Britové a Skandinávci a z dalších zemí daleko méně lidí (včetně Česka), jsou pláže i hotely poloprázdné. Takže kdo má raději méně "našlapané" rezorty, dostal letos možnost. To samé platí pro stravování - v současnosti posnídáte, poobědváte a povečeříte všude v klidu.

6. Služby: Hotely pro turisty se je snaží všechny udržet v chodu, ale ve velkých ubytovacích zařízeních bývají občas zavřené některé restaurace kvůli úbytku klientů. Neznamená to, že by bylo nějak omezeno jídlo a pití pro turisty, to běží normálně dál.

7. Pohyb po rezortech a městech: Doprava funguje stejně jako předtím, výjimečný stav na to nemá vliv. Auta, taxíky, mikrobusy a autobusy, ale někdy kontroluje policie, cizinců se většina kontrol netýká. Na místě je opatrnost, především když se člověk pohybuje sám. Žádný chaos a panika ale nikde nepanují. To bylo jen několik dní po červnovém teroristickém útoku.

8. Výlety: Normálně se navštěvuje i muzeum Bardo v hlavním městě Tunisu (tam byl atentát na cizince v březnu) i další turisticky atraktivní místa. Omezeny byly kvůli obavám o bezpečnost zahraničních návštěvníků výlety do pouště a horských oblastí. Cestovat tam sice můžete, ale je to na vaši vlastní zodpovědnost.

9. Místní ceny: Ty se o něco v posledních letech zvyšily. Dá se říci, že u mnoha věcí jsou podobné těm našim v Česku.

10. Nálady obyvatelstva: Tunisané jsou většinou příjemní a vstříční lide. To neznamená, že na tržištích nenarazíte na některé nekonečně otravné prodejce, podvodníčky a zlodějíčky. Prostě na některých místech hlídejte sebe i své věci. Můžete někde narazit i na islamisty, ale v případě turistů je to spíše velmi nepravděpodobné. V jejich "rajónech" se cizinci většinou nepohybují.

To jsou fakta nasbíraná v posledních dnech přímo v Tunisku. Zda ale na dovolenou do této země pojedete, je samozřejmě jen na vás.

Reflex 31/2015 obálkaReflex 31/2015 obálka|ArchívVelkou reportáž z Tuniska si můžete přečíst v novém vydání tištěného Reflexu.