John Sewel

John Sewel Zdroj: EPA

John Sewel rezignoval na svou funkci. Kvůli aféře s kokainem a prostitutkami

John Sewel, který se v neděli vzdal funkce místopředsedy britské Sněmovny lordů kvůli záběrům zachycujícím jej při šňupání kokainu ve společnosti prostitutek, se dnes zřekl i členství v horní parlamentní komoře.

Kompromitující fotografie a video o nevhodném chování barona Sewela, který je ženatý a má čtyři děti, zveřejnil britský bulvární nedělník The Sun on Sunday. Na jednom záběru je vidět 69letý baron, jak nahý šňupe bílý prášek z ňader jedné ženy pomocí pětilibrové bankovky.

V pondělí následovaly záběry zachycující politika navlečeného do podprsenky a kožené bundy při pronášení pohrdavých poznámek na adresu dalších politiků, včetně ministerského předsedy.

Sewel se v neděli vzdal všech funkcí ve sněmovně, ale křeslo mezi ostatní lordy si prý chtěl ponechat. Pod tlakem výzev k odstoupení ze všech stran ale nakonec dospěl k názoru, že "nejlépe sněmovně posloužím tím, že ji opustím". V rezignačním dopisu se také omluvil za potíže, které způsobil, a vyjádřil naději, že jeho odchod pomůže omezit a napravit vzniklé škody.

"To, zda jsem porušil pravidla, je důležité, ale v podstatě je to jen technická otázka. Důležitější je vědět, zda mé chování je slučitelné s členstvím ve Sněmovně lordů a zda by mé setrvání poškodilo důvěru veřejnosti vůči sněmovně. Myslím, že nejlépe posloužím sněmovně tím, že ji opustím," napsal.

Předsedkyně horní sněmovny britského parlamentu baronka Frances D'Souza ještě v neděli odsoudila chování svého dosavadního zástupce jako "šokující a nepřijatelné". Vyzvala policii, aby vše řádně a rychle vyšetřila. Policie mezitím prohledala baronovo sídlo.