Janis Varufakis

Janis Varufakis Zdroj: ČTK

Řecký exministr financí chystal souběžný platební systém

Bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis podle řeckých médií uvažoval během svého mandátu o vytvoření souběžného platebního systému v Řecku. Pokyn k tomu prý dostal od nynějšího řeckého premiéra Alexise Tsiprase již loni v prosinci, tedy měsíc před parlamentními volbami v Řecku, které Tsiprase vynesly k moci, napsal konzervativní řecký list Kathimerini. 

Varufakis, který Tsiprasovu vládu tento měsíc opustil, tyto zprávy nepopřel. Tvrdí ale, že Řecko z eurozóny dostat pryč nechtěl a že některá média věc překroutila.

O tom, že dostal svolení k plánům na vznik souběžného platebního systému, Varufakis informoval během telekonference s investory. Hovor se prý konal 16. července, tedy zhruba týden poté, co se Varufakis vzdal funkce ministra financí, napsal v neděli list Kathimerini. Varufakis měl podle něj naplánovat platební systém, který by mohl fungovat v eurech, v případě nutnosti by ale "přes noc" mohl najet na drachmy.

Varufakis údajně plán připravoval s malým týmem lidí. Mimo jiné prý najal svého kamaráda z dětství, nynějšího počítačového experta působícího na americké Kolumbijské univerzitě, aby se naboural do počítačových systémů řecké daňové služby a získal data potřebná ke vzniku souběžného systému. Systémy tohoto řeckého úřadu prý tehdy ovládali mezinárodní věřitelé Řecka, tedy Mezinárodní měnový fond a Evropská unie.

"Vytvořilo by to paralelní bankovní systém v době, kdyby banky byly uzavřené následkem agresivní činnosti Evropské centrální banky (ECB)," uvedl Varufakis podle přepisů telekonference, které Kathimerini zveřejnil na webu. Konečný souhlas k dalšímu postupu ale prý Varufakis od Tsiprase nedostal.

Zprávy o údajném záložním plánu vyvolaly rozpaky ve vládní levicové straně SYRIZA, jejíž je Varufakis nadále poslancem. "O Varufakisově plánu se nikdy nedebatovalo," sdělil podle agentury AFP řeckým médiím náměstek řeckého ministra financí Dimitris Mardas. Opoziční středopravá strana Nová demokracie, sociálnědemokratická strana Pasok a centristická Potami vyzvaly vládu, aby zprávy médií prověřila.

Varufakis listu Daily Telegraph řekl, že uveřejněné výroky jsou pravdivé. Některá média prý ale věc překroutila tak, aby to vypadalo, že Varufakis návrat k drachmě plánoval od začátku. "Souvislosti toho všeho jsou takové, že mě chtějí vykreslit jako nebezpečného ministra financí a viní mě z vlastizrady," uvedl mimo jiné exministr.