Gérard Depardieu

Gérard Depardieu Zdroj: Profimedia

Herec a režisér Depardieu na ukrajinském „blacklistu“ není. Mylnou informaci rozšířila ruská média

Sympatie francouzského režiséra a herce Gérarda Depardieua k ruskému režimu i Vladimiru Putinovi je dobře známý. I tak se ale na černou listinu těch, kdo mají na Ukrajině zákaz, nedostal. Tuto informaci původně rozšířila ruská média, a není pravdivá. 

Zprávu o zákazu filmů převzala i česká média, včetně České tiskové kanceláře. I proto jste si tuto zprávu mohli přečíst i na stránkách Reflex.cz, nyní však vše uvádíme na pravou míru. Informace totiž nebyla v souladu se skutečností.

Ukrajinský ministr kultury dnes jako lživou odmítl zprávu francouzského tisku, že ukrajinské úřady daly francouzského herce Gérarda Depardieua za jeho kladný vztah k Moskvě na černou listinu osob představujících "hrozbu pro národní bezpečnost" a zakázaly promítat jeho filmy. Žádný takový zákaz neexistuje a nebude ani v případě, že na herce skutečně budou uvaleny ukrajinské sankce, ujistil v listu Ukrajinska pravda ministr Vjačeslav Kirilenko.

Kirilenko připustil, že „skutečně existuje seznam 117 lidí“, které jeho ministerstvo ještě v lednu navrhlo ukrajinské bezpečnostní radě zařadit na černou listinu. Depardieu ale prý na tomto seznamu nefiguroval.

Asi před dvěma týdny ale skupina nevládních spolků před ministerstvem demonstrovala a požadovala ztrestat zhruba 500 zahraničních herců a umělců, kteří se prý vyslovovali proti Ukrajině. Na tomto seznamu, který spolky předaly ministerstvu, už Depardieu figuruje, připustil ministr a dodal, že seznam předal tajné službě SBU, která má ze zákona vyhodnotit, jakou hrozbu pro Ukrajinu Depardieu a stovky dalších umělců představují. "Až pak může být zaveden režim sankcí," zdůraznil ministr.

Ukrajinské ministerstvo kultury podle francouzského tisku na začátku tohoto měsíce vypracovalo seznam 600 kulturních osobností, které jsou považovány za příliš blízké ruské vládě. Jsou prý mezi nimi například srbský filmový tvůrce Emir Kusturica, americký režisér Oliver Stone anebo americký herec Steven Seagal.

Depardieu se podle francouzských médií Kyjevu znelíbil prohlášením na filmovém festivalu v Lotyšsku v srpnu 2014, když řekl, že "má rád Rusko a Ukrajinu, která je součástí Ruska". Trpělivost ukrajinským úřadům pak prý definitivně došla, když se Depardieu podobně vyjádřil letos v květnu na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes.