Příjezd do Doněcké lidové republiky, samozvané části Ukrajiny, kterou má ovšem ve správě Rusko - skrze proruské separatisty.

Příjezd do Doněcké lidové republiky, samozvané části Ukrajiny, kterou má ovšem ve správě Rusko - skrze proruské separatisty. Zdroj: čtk

V povstalecké Luhanské lidové republice se bojuje, Ukrajina hlásí několik mrtvých

Proruští radikálové z Luhanské lidové republiky údajně dostali rozkaz nestřílet, pokud je ukrajinská strana bude chtít vyprovokovat. Tak interpretují situaci ruská média – přesto jsou ale mrtví na obou stranách, a původ přestřelek zůstává nejasný.

 

Separatisté v minulých dnech ohlásili odsun bojové techniky ráže nižší než 100 milimetrů z fronty a ke stejnému kroku se zavázala i ukrajinská armáda. Dohoda má být podepsána v nejbližších dnech. Ruská strana si stojí striktně za svým, podle nich „Provokační střelba z ukrajinských pozic přesto neustává,“ řekl ruské agentuře TASS povstalecký vojenský velitel Taras Cholodkov. „Vojska Luhanské lidové republiky přesto dostala příkaz, aby odvetnou palbu nezahajovala,“ řekl Cholodkov.

Velení ukrajinské protipovstalecké operace dnes v Kyjevě oznámilo zklidnění situace na linii fronty. Napětí nadále panuje u hlavního vzbouřeneckého centra Doněcku, prakticky nepřetržitě trvají boje mezi obcemi Avdijivka a Marjinka, oznámil v Kyjevě armádní mluvčí Andrij Lysenko. Za posledních 24 hodin zemřel v této zóně jeden ukrajinský voják a další tři byli zraněni, uvedl mluvčí.