František Hajn

František Hajn Zdroj: ČTK

Soud přiznal Františku Hajnovi, muži viněnému z loupeže století 255 tisíc korun

Obvodní soud pro Prahu 2 dnes přiznal Františku Hajnovi, který čelil obžalobě z takzvané loupeže století, 255.00 korun jako odškodné za pobyt ve vazbě. Verdikt není pravomocný, Hajn požadoval celkem dva miliony i za nezákonné stíhání a nepřiměřenou délku řízení. Justice muže původně v jeho nepřítomnosti potrestala deseti lety vězení, po jeho zadržení v Dominikánské republice musela proces zopakovat. Nakonec dospěla k závěru, že se Hajnovu účast na loupeži nepodařilo prokázat. 

Obžaloba tvrdila, že Hajn nejméně se dvěma dalšími lidmi přepadl v září 2002 v přestrojení za policistu vůz bezpečnostní agentury G4S. Lupiči posádku pancéřovaného auta přinutili na pražské Evropské třídě k otevření dveří pod pohrůžkou použití střelné zbraně a výbušniny. S vozem a se 154 miliony korun pak odjeli. Loupež zůstala nepotrestána, soudy postupně osvobodily všechny obžalované. Peníze se nikdy nenašly.

Hajn uvedl, že trestní stíhání mělo velký dopad na celou jeho rodinu. Dcera se prý dodnes schovává před policisty a jeho rodiče a starší děti žijící v Čechách byli předmětem pozornosti médií. Dominikánská policie mu údajně při zatýkání vyhrožovala. Ve vazbě prý také čelil ponižování, musel se pravidelně svlékat donaha.