Dva mrtví, desítky zraněných lidí v ohrožení života

Dva mrtví, desítky zraněných lidí v ohrožení života Zdroj: ČTK

Dva mrtví, desítky zraněných lidí v ohrožení života
Dva mrtví, desítky zraněných lidí v ohrožení života
Na místo nehody dorazili i čeští politici
Dva mrtví, desítky zraněných lidí v ohrožení života
Dva mrtví, desítky zraněných lidí v ohrožení života
5
Fotogalerie

Policie dopadla řidiče kamionu, který zavinil neštěstí na železnici ve Studénce

Podle posledních zpráv byl řidič z kamionu, který způsobil nehodu ve Studénce, dopaden. Informaci sdělil Milan Chovanec. Dnešní srážka vlaku s kamionem na Novojičínsku si vyžádala už dva lidské životy, další lidé jsou v ohrožení života, dodal mluvčí krajských záchranářů Lukáš Humpl.  Řidič před střetem s vlakem stihl utéci. Zřejmě šlo o polský kamion, který převážel plechy. Auto po srážce začalo hořet, vlak před sebou tlačil stovky metrů hořící trosky kamionu. Podle Chovancova názoru by měl polský řidič jít do vazby. 

Jeden člověk byl mrtvý už v době, kdy záchranáři přijeli na místo, dalšího se jim nepodařilo oživit. Podle informací ČTK je velmi vážně zraněn strojvedoucí. Podle Humpla jsou někteří vážně zranění napojeni na plicní ventilaci.

Kamion vjel na přejezd v době, kdy šly závory dolů. ČTK to řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský. Přejezd byl vybaven nejen závorami, ale také kamerovým systémem. "Podle kamerového záznamu vjel řidič kamionu na přejezd v době, kdy svítila červená světla a padaly závory. Zůstat stát uprostřed. Auto pak opustil," řekl mluvčí. Vzápětí do odstaveného nákladního auta s plechy narazil vlak Pendolino mířící z Ostravy do Františkových Lázní, uvedl.

Podle dostupných informací to byl velmi silný náraz. "Nákladní automobil je úplně zdemolovaný. Část jeho motoru odlétla několik desítek metrů. Vlak auto asi 300 metrů vláčel po kolejišti," řekl Ptačinský. Zdemolovaná je i kabina strojvedoucího vlaku. "Podle našich informací ale strojvedoucí přežil," řekl mluvčí.

Mluvčí záchranářů Lukáš Humpl potvrdil, že dva lidé nehodu nepřežili. "V obou případech to byli muži. Jeden zemřel okamžitě, druhý během našeho zásahu," řekl. Dalších pět lidí je podle něj zraněno těžce, z toho tři jsou stále v přímém ohrožení života. Osm lidí je zraněno lehce. "Toto jsou konečná čísla, náš zásah na místě už skončil," řekl. Zranění jsou v nemocnicích v Ostravě, Novém Jičíně a Bílovci.

Provoz na trati byl zcela zastaven. Vlaky v úseku Hranice na Moravě - Ostrava nahradily autobusy. Přestoupit tak museli i členové vlády, která v opačném směru míří do Ostravy na výjezdní zasedání. Premiér Bohuslav Sobotka a někteří další ministři se vydali na místo tragédie. Podle prvotních odhadů bude provoz na trati omezen až do odpoledních hodin.

"V úseku Hranice na Moravě - Ostrava-Svinov a zpět je zavedena kyvadlová náhradní autobusová doprava. Ze stanice Hranice na Moravě a Ostrava - Svinov odjíždějí vlaky bez čekání na autobusy náhradní dopravy," uvádějí České dráhy na svých stránkách. Náhradní autobusy v úseku Hranice na Moravě a Žilina vypravila i společnost RegioJet. Ta ale navíc mezinárodní spoje mířící na Slovensko odklonila na Vsetín a Horní Lideč.