Merkelové se dostalo chvály i kritiky.

Merkelové se dostalo chvály i kritiky. Zdroj: youtube.com

V Německu vzbudilo pozdvižení setkání Merkelové s malou uprchlicí. Dohnala dívku k slzám

Vlnu rozčilených reakcí, ale i pochvalná slova vyvolalo dnes v Německu setkání kancléřky Angely Merkelové s občany. Asi desetiletou dívku, která se svou rodinou do Německa uprchla z Palestiny, totiž nejmocnější žena planety dohnala k slzám. A její reakce na dětský pláč byla podle mnohých příliš tvrdá, informovala agentura DPA.

Kancléřka Merkelová se s občany v severoněmeckém přístavním městě Rostocku setkala na akci v rámci kampaně s názvem "Dobrý život v Německu". Mladá Palestinka jí vyprávěla o strastech německého azylového řízení i o životě ve strachu z vyhoštění, které její rodině určitou dobu hrozilo.

Merkelová dívce sice vyjádřila účast, upozornila ji ale na německé zákony, které prý platí stejně pro všechny uprchlíky. Hovořila přitom i o "tvrdé politice". Zdůraznila také, že Německo nemůže přijmout všechny lidi, kteří by si přáli lepší život, a někteří se proto budou muset vrátit domů. Dívka následně propukla v pláč.

Neobratná komunikace kancléřky s mladou uprchlicí vyvolala řadu kritických reakcí v německých médiích i na sociálních sítí. Kancléřku obviňovaly především z nedostatku empatie.

Na twitteru se dokonce objevil hashtag #merkelstreichelt (Merkelová hladí) v reakci na údajně necitlivé a odtažité konejšivé pohlazení po zádech, které se dívce stran kancléřky dostalo. Předsedkyně frakce Zelených v německém Spolkovém sněmu Katrin Göringová-Eckardtová například uvedla, že "chyby vlády v azylové politiky nelze jen tak vyřešit hlazením". Objevily se ovšem i hlasy, které Merkelové reakci označily za profesionální a ocenily, že se nesnažila citlivému tématu vyhnout.