Další problém EU? Itálie má rekordní veřejný dluh ve výši 2,2 bilionu euro. A pořád roste

Další problém EU? Itálie má rekordní veřejný dluh ve výši 2,2 bilionu euro. A pořád roste Zdroj: profimedia.cz

Další problém EU? Itálie má rekordní veřejný dluh ve výši 2,2 bilionu euro. A pořád roste

Podle úterního sdělení Italské národní banky dosáhl veřejný dluh země rekordních 2,2 bilionu euro a jen za květen vzrostl o 23,4 miliard euro. Podle některých expertů by to mohlo představovat pro EU další tikající bombu, protože italská ekonomika je třetí největší v eurozoně. Informoval o tom web thelocal.it.

Přestože italská vláda neustále opakuje, že provádí reformy a krotí dluhy, tak zatím se to nedaří. Přitom ekonomika státu na Apeninském poloostrově se probírá z dlouhé recese a letos má HDP vzrůst o 0,7 procenta. Jenže to je na zásadní změny hodně málo. Navíc růstu pomohla nízká cena ropy i slabé euro a ne reformní kroky kabinetu.

Poměr obrovského veřejného dluhu k HDP teď činí 133,1 procenta a je v tomto parametru druhý největší v eurozoně hned po zdevastovaném Řecku. Přes všechny vládní zásahy navíc poměr k hrubému domácímu produktu roste – v roce 2010 to bylo 120 procent a předloni 130 procent.

Ministr financí Pier Carlo Padoan ale tvrdí, že před dvěma lety byla situace daleko horší a že reformy dláždí cestu k růstu. Ale tomu jak opozice (ta se tomu dokonce směje) a veřejnost moc nevěří.