Nehoda vlaku na Masarykovo nádraží v Praze

Nehoda vlaku na Masarykovo nádraží v Praze Zdroj: ČTK

Nehoda vlaku na Masarykovo nádraží v Praze
Nehoda vlaku na Masarykovo nádraží v Praze
Nehoda vlaku na Masarykovo nádraží v Praze
Nehoda vlaku na Masarykovo nádraží v Praze
Nehoda vlaku na Masarykovo nádraží v Praze
5
Fotogalerie

Masarykovo nádraží v Praze je uzavřeno. Vykolejil tu vlak

Masarykovo nádraží v Praze je uzavřeno kvůli nočnímu vykolejení osobního vlaku. Desítky spojů musí vyjíždět z jiných pražských nádraží, jejich seznam uvedly České dráhy na svém webu. Podle mluvčího ČD Radka Joklíka potrvá omezení zřejmě celé dopoledne. Při nehodě se lehce zranili dva lidé. Škoda je vyčíslena na 4,2 milionu korun. ČTK to řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Nehoda se stala před půlnocí. Vlak z Českého Brodu při zastavování nedobrzdil, prorazil zarážedlo a vjel do nástupiště. "Příčinu stále zjišťujeme. Nemůžeme vyloučit jak selhání strojvedoucího, tak technickou závadu. Bude potřeba provést komisionální prohlídku, její výsledek bude znám nejdříve příští týden," sdělil Drápal.

Lidé mohou k cestě na jiné pražské nádraží využít městskou hromadnou dopravu, dopravní podnik jim uzná platnou jízdenku ČD. Podle prvních předpokladů měl být provoz na Masarykově nádraží obnoven okolo 09:00, to se ale nestane. "Odklízení následků se ukázalo jako komplikovanější. Omezení potrvá pravděpodobně minimálně celé dopoledne," dodal Joklík.

Nevyloučil, že jednotlivé vlaky mohu mít zpoždění až desítky minut, protože zorganizovat vlakovou dopravu v Praze je po nehodě problematické. Místo pro vlaky, které běžně zajíždějí na Masarykovo nádraží, se ale daří najít. Výjimkou jsou rychlíky na České Budějovice, které začínají a končí jízdu na Hlavním nádraží namísto Holešovic.

Kusé koleje, které končí zarážedlem, jsou v Česku třeba na části kolejí na pražském smíchovském nebo brněnském hlavním nádraží. Zastavování na nich i jinde ve stanici se řídí předpisy. "Je dáno, jakým způsobem strojvedoucí má brzdit, jakou rychlostí má jezdit při příjezdu do stanice," uvedl Joklík.

Podobná nehoda se stal loni v srpnu právě na nádraží Praha-Smíchov. Osobní vlak tam projel návěstidlo a narazil do zarážedla slepé koleje. Lehce se zranily tři ženy. Škoda na vlaku činila 80.000 korun, na trati 100.000 Kč.