Obžalovaný David Rath  a jeho obhájkyně Marcela Ondřejová

Obžalovaný David Rath a jeho obhájkyně Marcela Ondřejová Zdroj: ČTK

Kauza Rath: Obhájkyně žádá zproštění obžaloby

Obhájkyně bývalého poslance Davida Ratha obžalovaného z korupce Marcela Ondřejová dnes soudu navrhla, aby jejího klienta zprostil obžaloby. Tvrzení vyšetřovatelů a státního zástupce jsou podle ní snůška spekulativních dohad. Neexistuje prý jediný přímý důkaz o Rathově korupci, ani souhra nepřímých důkazů. Kauzu řeší Krajský soud v Praze, kde Rathovi hrozí až 12 let vězení. Zproštění žádá také obhájkyně Lucie Novanské, která je s Rathem obžalovaná a hrozí jí deset let vězení. 

Ondřejová soudu řekla, že se podle ní tvrzení obžaloby opírají o zmanipulované odposlechy. "Osoby hovoří v náznacích, heslovitě," uvedla. Nepodařilo se prý prokázat, že by se Rath coby hejtman Středočeského kraje účastnil korupce a bral úplatky. "Neexistuje jediný přímý důkaz, ani sled nepřímých důkazů. Navrhuji, aby byl zproštěn obžaloby. Při pochybnostech ve prospěch obžalovaného nelze jinak postupovat," dodala.

Stejné rozhodnutí žádá obhájkyně Novanské, která je s Rathem obžalovaná z korupce. Advokátka Barbora Barcalová řekla, že se podle ní skutky popisované obžalobou nestaly. "Pokud se staly, tak je určitě nespáchala," dodala. Její klientka prý "nikdy nikoho nežádala o majetkový prospěch". Obžaloba slovenskou podnikatelku Novanskou viní z toho, že se podílela na organizování soutěží o veřejné zakázky, které měly údajně předem vybraného vítěze, což provázela korupce. Novanská se dosud k obžalobě nevyjádřila a soudu závěrečnou řeč nesdělila, pouze odkázala na svou obhajobu.

Celkem je v kauze obžalováno 11 lidí. Ratha s Novanskou oddělil soud kvůli průtahům do samostatného jednání. Zbylým devíti udělil v dubnu až 7,5 roku vězení a podmínky.

Rath je obžalovaný z ovlivňování zakázek týkajících se oprav staveb a modernizace nemocnic. Hrozí mu až 12 let vězení, žalobce mu navrhuje nejméně devět let a propadnutí majetku. Rath vinu odmítá a tvrdí, že se jedná o politický proces.