Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Velká Británie vyzývá své turisty: Opusťte Tunisko!

Británie doporučila všem svým turistům, aby kvůli vysoké pravděpodobnosti dalšího teroristického útoku co nejdříve opustili Tunisko. Britské ministerstvo zahraničí podle agentury AP zároveň vyzvalo britské občany, aby do severoafrického státu cestovali jen v nutných případech. Právě Britové tvořili podstatnou část obětí útoku v tuniském letovisku Súse, kde koncem června zemřelo 38 lidí. 

Ministerstvo oznámilo, že podle zjištění tajných služeb "je další teroristický útok vysoce pravděpodobný", a doporučilo britským turistům, aby se ihned obrátili na cestovní kanceláře se žádostí o návrat. Ministr zahraničí Philip Hammond uvedl, že neví o nějaké konkrétní bezprostřední hrozbě, nové doporučení je podle něj přesto na místě.

"Tuniské úřady posílily svá bezpečnostní opatření, ale také připustily, že jejich možnosti čelit současné teroristické hrozbě jsou omezené," uvedlo britské ministerstvo.

Tunisko každoročně navštěvovaly statisíce Britů. Třicet z nich zemřelo minulý měsíc v Súse, kde zaútočil tuniský atentátník. Podle sdružení britských cestovních kanceláří ABTA je nyní v Tunisku asi 3000 Britů, zatímco v době atentátu to bylo 20.000.

Tunisko navštěvuje také hodně českých turistů. V tuto chvíli ale česká diplomacie zpřísňovat dříve vydaná doporučení pro návštěvu africké země neplánuje, řekla dnes ČTK mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová. Sdělila, že situací v Tunisku se na ministerstvu zahraničí v pátek ráno bude zabývat - tak jako minulý týden - zasedne pracovní skupina za účasti zástupců zpravodajských služeb.

Po atentátu v Súse české ministerstvo zahraničí vyzvalo české turisty v Tunisku k maximální obezřetnosti. Měli by se vyhýbat místům s velkou koncentrací osob a individuálnímu cestování v zemi. Ministerstvo také nedoporučuje cestovat do odlehlých oblastí Tuniska především poblíž hranic s Alžírskem a Libyí, kde existuje značné riziko únosů.

Útok v Súse se odehrál 26. června. Spáchal jej třiadvacetiletý Sajfaddín Rizkí, který podle vyšetřovatelů prošel výcvikovým táborem radikálů v Libyi. Jeho oběťmi se stali výhradně zahraniční turisté: kromě 30 Britů přišli o život i tři Irové, dva Němci a po jednom občané Belgie, Portugalska a Ruska. Atentátník zranil také čtyři desítky dalších lidí, pak jej zastřelila policie.