Ferguson

Ferguson Zdroj: EPA

Američtí policisté nebudou obviněni z vraždy černocha v Atlantě. Rozhodla o tom porota

Velká porota v americkém státě Georgia dnes rozhodla, že neobviní policistu, který v březnu v oblasti Atlanty zastřelil neozbrojeného černocha. Porotci podle agentury Reuters konstatovali, že policista byl ve vážném ohrožení, neboť na něj muž najížděl autem. Případ byl jedním z řady incidentů, které v posledním roce vyvolaly veřejné protesty kvůli údajně nadměrnému používání policejní síly vůči černochům. 

Seržant Kenneth Owens se podle poroty neprovinil proti zákonu, když zastřelil pětadvacetiletého Nicholase Thomase, který u sebe sice neměl střelnou zbraň, ale na policisty najížděl vozem Maserati. Luxusním automobilem se pokusil prchnout z opravny, kde pracoval, a kam za ním policisté přišli ověřit jisté podezření. Muži zákona mu však stáli v cestě a střet skončil Thomasovou smrtí.

Některá místní média však po události uvedla, že policisté na auto stříleli ve chvíli, kdy ujíždělo a nepředstavovalo pro ně žádné nebezpečí. Kvůli rozporuplným zprávám se v Atlantě po události zvedla vlna veřejných protestů požadujících obvinění policisty.

Thomasova smrt patřila mezi případy, které ve Spojených státech vyvolaly debatu o přístupu bělošských policistů k černošské menšině a o nadbytečném používání střelných zbraní. Bez obvinění policistů skončily i mediálně nejsledovanější případy smrti Michaela Browna ve Fergusonu a Erika Garnera v New Yorku, kvůli nimž vyšly do ulic desítky tisíc lidí po celé zemi.