FBI zadržela přes deset lidí, kteří chtěli podniknout atentáty při oslavách Dne Nezávislosti

FBI zadržela přes deset lidí, kteří chtěli podniknout atentáty při oslavách Dne Nezávislosti Zdroj: ČTK

V USA bylo zadrženo několik lidí, kteří chystali teroristické útoky při oslavách Dne nezávislosti

Americké úřady zadržely více než desítku lidí, kteří prý chtěli v zemi provést útoky v období oslav Dne nezávislosti 4. července. Médiím to dnes řekl ředitel Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey, podle něhož byli potenciální atentátníci inspirováni teroristickou organizací Islámský stát (IS). 

Útoky byly plánovány na několika místech, šéf FBI však podle agentury Reuters lokality odmítl upřesnit. Někteří ze zadržených byli obviněni z terorismu, jiní z méně závažných trestných činů.

FBI a ministerstvo spravedlnosti před oslavami minulý týden vyzvaly místní policejní sbory, že v souvislosti se svátkem hrozí možnost atentátů. "Jde tak trochu o nový standard," poznamenal Comey k množství teroristických hrozeb, které úřady na území Spojených států v poslední době řeší.

Americká armáda vede koalici zemí, které podnikají letecké útoky proti IS v Iráku a v Sýrii, za což jsou Američané potenciálními terči odvety lidí napojených na IS.

Podle Comeye se v posledních týdnech desítky osob, které se teroristická skupina snaží v USA získat pro svou věc, ztratily z dosahu tajných služeb, neboť přešly na šifrovanou komunikaci s IS.