Čínské akcie klesají stále níž.

Čínské akcie klesají stále níž. Zdroj: profimedia.cz

Čínský trh zachvátila panika. Může to být mnohem větší problém než řecká krize

Zatímco se pozornost obrací především k řecké finanční krizi, čínský trh začíná mít vážný problém. Zažívá velmi výrazný pokles, který podle světových médií dalekosáhle předčí svými dopady krizi v eurozóně. 

Čínské akcie klesají stále níž. Dneškem dosáhly dokonce čtyřměsíčního minima, trh proto zachvacují obavy. Investoři zřejmě propadli panice a čínských akcií se zbavují navzdory novým opatřením úřadů ke stabilizaci trhu. Podle některých globálních investorů by mohl propad čínských akcií představovat pro světové hospodářství větší riziko než současná krize v eurozóně.

Index CSI300, který zahrnuje tři stovky největších firem obchodovaných v Šanghaji a Šen-čenu, dnes klesl o 6,75 procenta na 3663,04 bodu. Index už v úterý odepsal 1,8 procenta. Rostoucí obavy investorů se odrážejí i na dalších asijských trzích. Index tokijské burzy Nikkei dnes uzavřel se ztrátou 3,14 procenta a končil na 19.737,64 bodu. Zaznamenal tak nejprudší denní pokles za více než rok. Regionální index MSCI pro oblast Asie a Tichomoří se dnes propadl na nejnižší úroveň od loňského února. Od poloviny června už čínské akcie oslabily o více než 30 procent, což by mohlo mít na druhou největší světovou ekonomiku výrazně negativní dopady. Analytici společnosti Bank of America Merrill Lynch předpokládají, že pokles čínského trhu povede k dalšímu zpomalení hospodářského růstu, k poklesu firemních zisků a ke zvýšenému riziku finanční krize. „Dnes se vše točí kolem Číny. Řecko je nyní v pozadí, neboť dostalo nový konečný termín (k dosažení dohody o řešení dluhové krize),“ řekl agentuře Reuters analytik Ajako Sera ze společnosti Sumitomo Mitsui Trust Bank.

Čínská komise pro regulaci cenných papírů dnes uvedla, že zaznamenala výrazný nárůst "iracionálních prodejů" akcií. Dodala, že úřady poskytnou makléřským firmám, které půjčily investorům na nákupy akcií velké množství peněz, dostatek likvidity, aby byly schopny zmírnit na trhu "atmosféru paniky". Centrální banka sdělila, že podpoří stabilitu na akciovém trhu a bude situaci "pozorně sledovat". Propad cen akcií přiměl Peking v minulých dnech k řadě opatření na podporu trhu, včetně embarga na vydávání nových akcií či snížení úrokových sazeb.

Na burzách v Šanghaji a Šen-čenu dnes pozastavilo obchodování se svými akciemi dalších více než 500 firem. Celkově tak již obchody s akciemi přerušilo kolem 1300 podniků. To představuje téměř polovinu ze zhruba 2800 firem, jejichž akcie jsou zaregistrovány na čínských burzách. Výprodej na čínském akciovém trhu odstartoval poté, co se indexy od loňského listopadu do poloviny letošního června více než zdvojnásobily. Za prudkým vzestupem stáli zejména drobní investoři, využívající k nákupům akcií vypůjčené peníze. K zahájení výprodeje přispěla vlna nových akciových emisí, obavy ze zpřísnění pravidel pro výpůjčky k nákupům akcií, nejistota ohledně domácí měnové politiky a snaha vybrat si dosažené zisky před koncem pololetí. Propad za poslední tři týdny už smazal většinu zisků předešlých osmi měsíců.

Burzovní krach by mohl mít nepříznivé dopady na celou čínskou ekonomiku, která v poslední době postupně oslabuje. Hrubý domácí produkt Číny loni stoupl o 7,4 procenta, což bylo nejpomalejší tempo za posledních 24 let. V letošním prvním čtvrtletí rostla ekonomika už jen o sedm procent.