Podle prvních výsledků Řekové dohodu s eurozónou odmítají

Podle prvních výsledků Řekové dohodu s eurozónou odmítají Zdroj: ČTK

Řecko v referendu odmítlo podmínky eurozóny, ta chystá summit

Řekové v nedělním referendu jasnou většinou více než 61 procent hlasů odmítli podmínky, které jim v červnu pro novou dohodu o finanční pomoci pro tuto zadluženou zemi předložila eurozóna. Její lídři výsledek hlasování uznali a svolali na úterý summit, který se má nastalou situací zabývat. Obě strany se ale rozcházejí v názorech, co z referenda vyplývá. Zatímco řecký premiér Alexis Tsipras hodlá zahájit nové vyjednávání zahrnující odpis části řeckého dluhu, z evropské strany se neoficiálně ozývají názory, že už není moc o čem jednat.

Tsipras kromě odhodlání nově jednat vyjádřil také naději, že Evropská centrální banka (ECB) zvýší objem pro nouzové financování řeckých bank, o čemž mají představitelé ECB jednat v pondělí. Spekuluje se ale o tom, že tak ECB neučiní. Podle řeckého ministra financí Janise Varufakise dali řečtí voliči najevo, že odmítají další úsporná opatření.

Po výzvě německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Françoise Hollandea svolal předseda Evropské rady Donald Tusk summit zemí eurozóny na úterní večer. V pondělí již zahájí přípravy vrcholné schůzky společně s šéfy Evropské komise, ECB i euroskupiny.

Po ohlášení takřka jednoznačných výsledků referenda odstoupil z čela řeckých konzervativců bývalý premiér Antonis Samaras, který se angažoval za řecké "Ano" v hlasování, a uznal tak svou definitivní politickou porážku.

Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky Řekové se rozhodli pro horší a těžší variantu nejen pro Řecko, ale pro celou Evropu. Podle ministra financí Andreje Babiše Řecko nemělo v eurozóně nikdy být. Skutečnost, že nemůže dluhy splatit, bylo podle něho jasné už před pěti lety. Vicepremiér Pavel Bělobradek doufá navzdory řeckému "ne" v to, že zvítězí zdravý rozum.

Čeští analytici se shodují, že řecké "ne" v referendu o přijetí návrhu mezinárodních věřitelů vyjednávací pozici vlády Alexise Tsiprase nevylepší.

Slovenský ministr financí Peter Kažimír označil takzvaný Grexit, čili odchod Řecka z eurozóny, za realistický scénář. Německý ministr hospodářství Sigmar Gabriel na základě těchto výsledků označil další jednání eurozóny s Řeckem za těžko představitelná.

Na burzách v Asii se začalo obchodovat a jednotná evropská měna euro po referendu hned v úvodu prudce oslabila.

V centru Atén jásající davy odpůrců podmínek věřitelů zaplnily tradiční shromaždiště demonstrací - náměstí Syntagma pod budovou řeckého parlamentu.

Vůdkyně francouzské krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová nedělní řecké "Ne" vřele uvítala.