Kdo nesmlouvá, je pro Řeka idiot. Nebo cizinec, což je často totéž.

Kdo nesmlouvá, je pro Řeka idiot. Nebo cizinec, což je často totéž. Zdroj: foto Globe Media / Reuters / Alkis Konstantinidis

Řecko doplácí na svoji špatnou pověst: Přichází denně o 50 tisíc turistů, většinou Němců

Přestože řecká vláda i představitelé různých cestovních kanceláří tvrdí, že v případě turistického ruchu se nic v krizí postižené zemi nemění, není to pravda. Zahraniční návštěvníci sice skutečně nemají kvůli finančním problémům Řecka při svých dovolených zatím žádné větší problémy s ubytováním, nákupy či službami, ale je jich méně než v minulých letech. A to krizi ještě prohlubuje.

„Pokles je značný,“ řekl britskému listu The Guardian Andreas Andreadis, prezident Asociace řeckých podniků cestovního ruchu. „Odhadujeme, že do konce letošního roku přijede například o 25 procent méně turistů z Německa,“ dodal. To je skutečně další vážný finanční problém.

Jen loni přijelo do Řecka 2,5 milionu Němců a utratili zde miliardy eur. Celkově tuto zemi navštívilo 16,5 milionů turistů z ciziny. Z nich bylo 290 tisíc Čechů.

Řecký cestovní ruch přitom tvoří přes 18 procent celého hrubého národního důchodu země. Pracuje v něm kolem 330 tisíc lidí a to je téměř deset procent všech zaměstnaných (přitom v zemi je až 26 procent nezaměstnaných a u mladých lidí je to dokonce polovina).

Pokles počtu turistů se letos odhaduje na 50 tisíc denně. Tento počet se objevuje především v posledních týdnech, kdy se nepodařilo věřitelům dohodnout na podmínkách s aténskou vládou. A většinu z těch, co nepřijeli, tvoří Němci. Řekové tak doplácejí na své nesmyslné extrémistické postoje k Německu, které obviňují z toho, že zapříčinilo jejich krizi tím, že je nutí k šetření.

Na demonstracích v řeckých městech často hoří německé vlajky a kancléřka Angela Merkelová bývá v tisku vykreslována jako nacistka. To nemohlo zůstat bez odezvy a bude to mít pro Řeky další neblahé následky i v dalších letech. Němcům se prostě nechce na místa, kde by nemuseli být vítáni. Cítí i určitou hořkost, protože dali na řecké rozhazování nejvíce peněz z celé Evropské unie.

Navíc němečtí touroperátoři kvůli možnému bankrotu a nejistotě tlačily na řecká střediska, aby na letošní léto výrazně snížily ceny. Operátor TUI požadoval slevy až 35 procent. To vytvořilo velký tlak na ceny, které mohou být pro Řeky nevýhodné.

Dalším problém je, že loni byli po Němcích a Britech nejpočetnější skupinou zahraničních turistů Rusové. Jenže i těch je míň, zejména kvůli propadu rublu.