Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

V Albánii byli zastřeleni dva čeští turisté

Dva čeští turisté, podle místní policie sedmadvacetiletý muž a šestatřicetiletá žena, byli zavražděni v horách na severu Albánie. Mluvčí českého ministerstva zahraničí ČTK řekla, že turisté pocházeli ze západních Čech.

"Případ se vyšetřuje jako trestný čin, muž a žena byli nejspíše zavražděni. Byli nalezeni v noci na dnešek ve svém autě na severu Albánie u města Škodra (Skadar), kam jezdí hodně turistů," řekla mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

Agentura Reuters s odvoláním na policii a očité svědky uvedla, že turisté byli zastřeleni v pátek na silnici v horské oblasti. Vrazi pak shodili auto do rokle, aby zločin vypadal jako nehoda. V autě se podle policejního mluvčího našla automatická zbraň a zásobník.

Oběti byly okradeny. "Není vyloučeno, že jeden z útočníků mohl cestovat s oběťmi," řekl policejní mluvčí.

Policie podle agentury AFP uvedla, že se vedle vozidla našla útočná puška kalašnikov a deset nábojů. Dvojice byla na cestě za skupinou českých turistů v kempu u odlehlé vsi Theth, než byla asi 50 kilometrů od cíle přepadena.

Horská divočina v okolí Theth, kde skalní vrcholy dosahují výšky až 2400 metrů, je oblíbenou destinací pro turisty ze západní a střední Evropy. V oblibě ji ale mají rovněž pěstitelé konopí, navzdory policejnímu zásahu z loňského léta.

České turisty od cesty do těchto míst neodradilo ani to, že v této oblasti v roce 2001 zmizeli tři čeští studenti. Osud pohřešované trojice neobjasnila ani vypsaná odměna. Nepotvrdily se ani spekulace, že se studenti mohli stát oběťmi obchodování s lidskými orgány.