Muž s podezřením na MERS cestoval do Polska, vysoké horečky přerušily jeho cestu v Ostravě

Muž s podezřením na MERS cestoval do Polska, vysoké horečky přerušily jeho cestu v Ostravě Zdroj: profimedia.cz

Muž s podezřením na MERS cestoval do Polska, vysoké horečky přerušily jeho cestu v Ostravě

Třiatřicetiletý pracovník cestovní kanceláře s podezřením na nákazu koronavirem MERS ukončil cestu v Ostravě s příznaky celkové slabosti a horečkou nad 39 stupňů Celsia. Autobus s turisty, kterých podle moravskoslezského policejního ředitele Tomáše Kužela bylo zhruba pět desítek, pokračoval dál do Krakova. Odtud byl do Česka vrácen podle pokynu epidemiologa, aniž cestující měli možnost autobus opustit, sdělil ČTK ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). 

Pacienta převezl speciální tým určený pro zásahy při podezření na výskyt závažných infekčních onemocnění. Muž je v izolaci v Nemocnici Na Bulovce, do Státního zdravotního ústavu byly odeslány vzorky k potvrzení či vyvrácení nákazy. Výsledky by měly být dnes kolem 16:00.

"My nyní čekáme, zda se onemocnění MERS potvrdí, nebo ne a o dalším postupu se rozhodne podle informací zdravotníků a lékařů," řekl ČTK Kužel.

Riziko přenosu nákazy na ostatní cestující v autobuse není podle ministra nulové, jde o klimatizovaný prostor s cirkulací vzduchu. Proto je celá výprava v karanténě v Ostravě. O cestující je postaráno, mají dostatek tekutin i zajištěnou stravu. Přesné místo pobytu cestujících v karanténě nebude ministerstvo zveřejňovat, stejně jako název cestovní kanceláře.