Zachránce židovských dětí z československa sir Nicholas Winton

Zachránce židovských dětí z československa sir Nicholas Winton Zdroj: ČTK, Profimedia.cz

Zemřel sir Nicholas Winton, muž, který zachránil stovky židovských dětí

Nebýt Nicholase Wintona, téměř sedm stovek židovských dětí by zemřelo v nacistických koncentračních táborech. Zachránce 669 životů zemřel dnes ve věku úctyhodných 106 let. Smutnou zprávu přinesla dnes agentura AP s odvoláním na Wintonova zetě. Podle listu Maidenhead Advertiser zemřel Winton dnes ráno klidně, v přítomnosti dcery Barbary a dvou vnoučat. 

V letech 1938 a 1939 Winton v Československu organizoval odjezdy židovských dětí do Británie, obstarával veškeré formality potřebné k jejich přepravě po železnici, zařizoval dětem doklady a přijetí v britských rodinách. Právě před 76 lety, 1. července 1939, odjel z Prahy vlak s největším počtem dětí. Do bezpečí jich podle BBC tehdy zamířilo 241. Stošesté narozeniny oslavil Winton, který žil v Maidenheadu u Londýna, letos v květnu. Jeho dcera Barbara tehdy řekla, že otec již slábne, není "v poslední době bohužel příliš aktivní" a nemůže moc cestovat. 

Po válce se londýnský rodák živil jako makléř. Ani nejbližší příbuzní neměli tušení o válečné kapitole jeho života. Do povědomí veřejnosti se dostal až díky dojemnému setkání se svými zachráněnými "dětmi" ve studiu BBC. Wintonovy polozapomenuté činy připomněl slovenský režisér Matej Mináč, když natočil film Všichni moji blízcí (1999). Podruhé mu vzdal hold o tři roky později v dokumentu Síla lidskosti, potřetí v roce 2011 snímkem Nickyho rodina. 

Winton, označovaný jako "britský Schindler" s odkazem na zachránce polských Židů Oscara Schindlera, byl za své činy několikrát vyznamenán a povýšen do rytířského stavu. Prezident Václav Havel mu v roce 1998 udělil vysoké státní vyznamenání Řád Tomáše Garrigua Masaryka, loni dostal od prezidenta Miloše Zemana nejvyšší české státní vyznamenání Řád bílého lva. Winton byl také navržen na Nobelovu cenu za mír.