Je vaše tělo připraveno na pláž?

Je vaše tělo připraveno na pláž? Zdroj: uk.lifestyle.yahoo.com

Britský úřad se zastal reklamy na hubnutí s modelkou v bikinách, nikoho podle něj neuráží

Britský úřad dohlížející na dodržování pravidel reklamy ASA dnes rozhodl, že reklamní plakáty se spoře oděnou kráskou nikoho neuráží. Reagoval podle webu BBC na stížnosti stovek obyvatel, podle nichž jsou plakáty rozmístěné v londýnském metru sexistické, urážející a nezodpovědné. 

"Je vaše tělo připraveno pro pláž?" zní slogan reklamy, na jejíchž plakátech je velká fotografie svůdné australské modelky Renee Somerfieldové, která má na sobě jen žluté bikiny. Reklama značky Protein World slibuje nový proteinový prostředek pro hubnutí.

"Domníváme se, že snímek této modelky neuráží ženy, které mají jiné tělo a mohly by dojít k názoru, že by si měly pořídit nějaký prostředek na hubnutí, aby se cítily dost sebejisté k nošení plavek na veřejnosti. Z tohoto důvodu jsme dospěli k názoru, že reklama není nezodpovědná," uvedl podle BBC úřad v prohlášení.

Proti reklamě v londýnském metru vystoupilo 378 lidí a organizací. "Rozhodnutí ASA nás ohromně zklamalo. Trváme na tom, že plakát je nezodpovědný," řekla Rebecca Fieldová z organizace Beat pomáhající lidem, kteří mají potíže se stravováním, například trpí anorexií. Reklama je podle Fieldové další příklad toho, jak je denně propagováno údajné dokonalé tělo, o něž by ženy měly usilovat.

Britská veřejnoprávní stanice BBC minulý měsíc uvedla, že podle oficiálních údajů se v Británii za poslední tři roky téměř zdvojnásobil počet mladých lidí, kteří byli hospitalizováni kvůli poruchám příjmu potravy.