Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: EPA/Yoan Valat

Řecký premiér Alexis Tsipras ustoupil, přijme téměř všechny požadavky věřitelů


Řecký premiér Alexis Tsipras kapituloval před mezinárodními věřiteli Řecka a slíbil jim přijetí takřka všech jejich posledních podmínek pro další finanční pomoc. Podle britského listu Financial Times to plyne z dopisu, který Tsipras v úterý večer zaslal Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), Evropské centrální bance (ECB) a Evropské komisi. Dopis je rozvinutím nečekané úterní žádosti řecké vlády o třetí záchranný balík v rozsahu 29,1 miliardy eur (793 miliard Kč), první reakce na něj jsou ale mezi zástupci eurozóny skeptické. 

Tsipras "přijme všechny podmínky věřitelů, které byly na stole o víkendu, jen s několika malými změnami", píše se ve dvoustránkovém dopise, který britský list získal. Zdroj agentury Reuters z eurozóny existenci dopisu potvrdil, uvedl ale, že některé věci z Tsiprasova dopisu bude pro přinejmenším některé země eurozóny těžké přijmout, a naznačil, že může jít jen o další řeckou lest. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble už řekl, že poslední Tsiprasova nabídka nic nového nepřináší.

Zpráva o údajném ústupu řeckého premiéra vedla na finančních trzích ke zrychlenému oživení cen evropských akcií a dluhopisů zranitelných zemí eurozóny. Smazala také počáteční ztráty eura proti ostatním měnám.

Tsiprasův dopis podle listu slibuje, že Atény přijmou všechny navrhované změny systému daně z přidané hodnoty (DPH), až na zrušení slevy pro řecké ostrovy. V citlivé otázce úspor v důchodovém systému Tsipras pouze žádá, aby požadovaný sedmiletý postup prodlužování věku odchodu do penze na 67 let nezačal hned, ale až v říjnu. Požádal rovněž o možnost pomalejšího odstraňování příplatku pro nejchudší důchodce.

"Helénská republika je připravena přijmout tuto dohodu s následujícími dodatky a vyjasněními jako součást prodloužení končícího (záchranného) programu, o který jsme požádali v úterý 30. června," píše se podle FT v dopise. Jeden z řeckých vládních představitelů k dopisu podle Reuters dodal, že kromě zmíněných dodatků žádají Atény také o odklad škrtů výdajů na armádu.

"Nepřináší to žádná další vyjasnění," řekl k Tsiprasovu dopisu německý ministr Schäuble a dodal, že seriózní vyjednávání a Aténami v tuto chvíli nemá "žádné opodstatnění". "Řecko musí nejprve ze všeho jasně říci, co chce," řekl ministr na tiskové konferenci.

"Je zde stále mnoho nejasností," řekl nejmenovaný činitel eurozóny a poukázal například na to, že o důležité otázce reformy trhu práce se dopis zmiňuje jedinou větou. "Navíc si nemyslím, že ministři eurozóny ještě takovým slibům věří," dodal.

Dnes budou o Řecku jednat ministři financí eurozóny, telekonferenci ale přesunuli z dopoledne až na 17:30 SELČ. Euroskupina má na programu právě nový návrh řecké vlády, která v úterý požádala eurozónu o nový záchranný program na dva roky, jehož součástí by bylo i zmírnění řeckého dluhu.

Mezinárodní měnový fond (MMF) v noci na dnešek konstatoval, že Řecko neuhradilo splatnou dlužnou částku 1,2 miliardy SDR (měnová a účetní jednotka MMF zvaná zvláštní práva čerpání), což podle aktuálního kurzu odpovídalo částce 1,51 miliardy eur (asi 41 miliard Kč). O půlnoci vypršel i prodloužený mezinárodní záchranný program pro zadlužené Řecko.