Ladislav Chudík

Ladislav Chudík Zdroj: Profimedia.cz

Zemřel herec Ladislav Chudík, představitel primáře Sovy ze seriálu Nemocnice na kraji města

Ve věku 91 let dnes odpoledne zemřel známý slovenský herec Ladislav Chudík. ČTK to řekla mluvčí Slovenského národního divadla (SND) Izabela Pažitková. Chudík se ještě v někdejším Československu proslavil kromě jiného postavou primáře Sovy v televizním seriálu Nemocnice na kraji města.

Herec v poslední době čelil různým zdravotním potížím a kvůli silnému zápalu plic byl hospitalizován. "V nemocnici ležel dva měsíce. Jeho zdravotní stav byl vážný a dnes se náhle zhoršil. Navzdory velké snaze lékařů pacient zemřel na srdceční a plicní selhání," citoval portál Aktuality.sk mluvčí bratislavské univerzitní nemocnice Petru Staňo Maťašovskou.

Termín posledního rozloučení s rodákem ze středoslovenské vesnice Hronec by mělo SND oznámit později v tomto týdnu.

Chudík je označován za legendu slovenského a československého filmu i divadla. V SND působil od roku 1944 a mimo jiné zde v posledních letech hrál v inscenaci Tančiareň (Tančírna), která od své premiéry v roce 2001 měla zhruba 250 repríz.

"Budu na něj vzpomínat jen v tom nejlepším. Byl to totiž nejen výborný herec, ale i nesmírně skromný a krásný člověk," řekl ČTK český režisér Viktor Polesný, který s Chudíkem natáčel v roce 2008 třetí sérii Nemocnice na kraji města s podtitulem Nové osudy. "Každé setkání s ním, i když jich v mém případě nebylo moc, bylo zážitkem. Byl to totiž moc hodný pán," dodal.

Český režisér Jan Hřebejk ve svém filmu Kawasakiho růže obsadil Chudíka do role, která byla pro diváky překvapením. Museli totiž zapomenout na čestného a zásadového primáře Sovu, protože v tomto projektu herec ztvárnil zápornou roli inteligentního, avšak téměř sadistického vyšetřovatele komunistické státní policie. Chudík se prý tomuto obsazení nebránil a byl výborný.

"Za svůj výkon dostal Českého lva - a přitom jsme jeho scénu natočili za jediný den. Rád připomínám jeho reakci, když jsem ho s rolí seznámil. Odpověděl mi tehdy: Já vám rozumím. Ale hrál jsem i Mengeleho a říkali, že dobře," řekl Hřebejk ČTK.

Připomněl, že slovenské publikum samozřejmě znalo mnohostrannou šíři Chudíkova talentu. "Jeho život se naplnil a budu na něj vzpomínat v dobrém," podotkl Hřebejk.

Ladislav Chudík byl nositelem řady ocenění. Kromě již zmiňovaného Českého lva za herecký výkon ve vedlejší roli ve snímku Kawasakiho růže například loni v květnu, kdy slavil devadesátiny, převzal od slovenského ministra kultury cenu za celoživotní přínos v oblasti divadelního, filmového a rozhlasového herectví, jakož i za šíření dobrého jména Slovenska v zahraničí.