Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Andrej Babiš aneb Pán, který má svazky

Babiš ví, co jsme vlastně zač. Je to vzájemné, my zas víme, kdo je on, píše Karel Steigerwald v aktuálním eseji poté, co ministr financí a předseda ANO vytáhl na nepohodlného poslance Šincla složky s kompromitujícími materiály.

Steigerwald mimo jiné píše: Hádat se, kde svazek měl, či jestli existoval, případně kdo ho sestavil nebo nesestavil, je zbytečné. Důležité je, že podle něj Babiš jednal. Zaútočil s velkou estébáckou odborností. Dobře ví, že nějaké odborné složitosti kolem pojišťoven lidi nezajímají a ani se v nich nevyznají. Odbornost vezmi čert, hlavní je Babišovo oznámení, že lidu ušetřil málem pět miliard, že Šinclova matka koupila pozemek a že Šincl lže a že by mohlo vyjít najevo mnoho dalšího.

Kdyby to, co by mohlo vyjít najevo, Babiš znal, měl by povinnost, jako každý občan, ohlásit to policii. Tím jeho role musí končit. To neudělal, zato se stal veřejným vyšetřovatelem a žalobcem a to si žádný politik nikdy nesmí přivlastňovat, to by to dopadlo. Vím, že se už smějete, však to tak dopadá!  Politici se léta obviňují z čehokoliv, vymýšlejí si, lžou, překrucují fakta, jen když to konkurenci uškodí. Často vypadají jako podnapilí státní zástupci, kteří nedrží myšlenku žaloby pohromadě, proto vykřikují jen útržky a náznaky. Nikdy je za ta mlhavá obviňování bez důkazů nestihne trest. Přebrali u nás roli orgánů činných v trestním řízení, nepřevzali ale jejich odpovědnost….

Celý článek Karla Steigerwalda najdete v aktuálním vydání časopisu Reflex.

Relfex 26Relfex 26|Relfex