Roaming

Roaming Zdroj: Profimedia

Evropská komise opět slibuje občanům: Poplatky za roaming zmizí od jara 2017

Evropská komise už před několika lety slíbila, že poplatky za roaming, tedy poskytování telekomunikačních služeb v zahraničí, skončí v prosinci letošního roku. Nestane se tak, Brusel ustoupil tlaku firem. Byrokraté se proto snaží uchlácholit veřejnost dalším slibem – roaming zmizí v druhé čtvrtině roku 2017.

Slíbil to při tiskové konferenci v německém Bonnu eurokomisař Günther Oettinger, který má problematiku na starosti. „Evropská komise, vlády 28 členských států a frakce v Evropském parlamentu se na tom pravděpodobně dohodnou velmi brzy,“ tvrdil Oettinger.

Na posunutí konce roamingu tlačily některé evropské vlády, které tak vyslyšely volání operátorů, kterým se logicky nelíbí možné snižování jejich zisků, i když v tomto případě jde o pouhá procenta. Jenže podobný postup zase narazil na odpor v europarlamentu.

Experti zase upozorňují na málo konkurenceschopný evropský trh, na kterém dnes působí 280 telekomunikačních společností, v USA jsou to například pouze čtyři firmy. I eurokomisař Oettinger se domnívá, že by mělo dojít ke konsolidaci trhu a spojování některých evropských společností v příštích letech.