Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Miroslav Černý

To je výsledek! Vládnoucí marxistická strana v Etiopii získala ve volbách 100 procent křesel

Etiopská lidová revoluční demokratická fronta (EPRDF) získala ve volbách 99,8 procenta hlasů a obsadila v parlamentu všechna křesla. Opozice nezískala nic. Takové je finální rozhodnutí volební komise v Etiopii. Hlasování se uskutečnilo už 24. května. Jak je něco podobného možné v zemi, kde polovina obyvatel neumí číst a psát, je záhadou.

Revoluční fronta vládne Etiopii již čtvrt století a její ideologie je inspirována marxismem a permanentním třídním bojem. Podle agentury Reuters získala vládnoucí strana 99,8 procenta hlasů a opozice tak ztratila jediné křeslo, které v parlamentu zatím měla. Volební účast dosáhla neobvyklých 93 procent.

Po uzavření volebních místnosti na konci května přitom agentura uváděla, že vítězná strana získala „jen“ 442 z 547 křesel a že účast byla „jen“ 85 procent voličů.

Agentura Deutsche Welle cituje zástupce opoziční strany Etiopské fórum za demokratický dialog, která tvrdí, že opoziční kandidáti byli znevýhodňováni a voliči zastrašováni. Ve volebních místnostech prý negramotným voličům volební komise přímo radila, jak volit kandidáty vládní strany.

Etiopie, země s téměř 90 miliony obyvatel, je také dočasným útočištěm stovek tisíc uprchlíků ze sousedních zemí zmítaných občanskými válkami – Jižního Súdánu, Eritreje a Somálska. Ti nezískali v zemi azyl, ale zůstávají v uprchlických táborech.