Pláže v Chorvatsku zejí prázdnotou, Češi zůstali doma

Pláže v Chorvatsku zejí prázdnotou, Češi zůstali doma Zdroj: Profimedia

Mnozí Češi nemají peníze na dovolenou, každý druhý ji letos stráví doma, či na vlastní chalupě

Doby, kdy si většina Čechů mohla dovolit jet na dovolenou, je zdá se minulostí. Podle velkého průzkumu totiž letos více než polovina Čechů (konkrétně 52 procent) o dovolené zůstane doma nebo pojede na vlastní chatu či chalupu. Někteří uvedli jako důvod nedostatek peněz. Jen necelá třetina Čechů plánuje, že za letošní dovolenou utratí stejně či více než loni.

Tento trend ale není v zemích střední a východní Evropy nijak neobvyklý. Zůstat o dovolené doma hodlají i Poláci, Slováci a Maďaři. Naopak polovina Rumunů a Bulharů stráví dovolenou mimo domov. Jenže tyto národy mají k dispozici vlastní teplé moře.

Čísla a poznatky vyplývají z mezinárodního průzkumu agentury GfK pro společnost Provident Financial, kterého se zúčastnilo přes 8 tisíc lidí, z toho více než tisícovka pocházela z České republiky.

Podle tohoto průzkumu 14 procent Čechů hodlá vyjet do zahraničí, pětina plánuje využít některou z tuzemských destinací. „Pro Čechy ale stále platí, že jsou národem chatařů a chalupářů. Mnoha lidem přijde zbytečné jezdit někam daleko na drahou dovolenou, když ji mohou v klidu strávit na své chatě třeba u Lipna,“ okomentoval výsledky manažer marketingového výzkumu Providentu Josef Macák.

Jenže 43 procent našich obyvatel prý nemá peníze na dovolenou a ani neuvažuje o tom, že by si na ni půjčili. Vyšší částku než loni chtějí do dovolené investovat pouze 4 procenta Čechů.