Věra Marešová

Věra Marešová Zdroj: ČTK

Zdravotní sestra obviněná z vraždy šesti pacientů stanula před soudem, vinu odmítá

Bývalá zdravotní sestra Věra Marešová, která čelí obžalobě z vražd šesti pacientů v Lužické nemocnice v Rumburku, odmítla vinu. Soud případ začal projednávat dnes, Marešová vypovídá. Uvedla, že nikdy nepřekročila hranici lidskosti. Podle obžaloby pacienty jednotky intenzivní péče zabíjela vysokými dávkami draslíku od roku 2010 do loňska.

Nejmladší oběti bylo 35 let, nejstarší 85 let, vyplývá z obžaloby, kterou přednesl státní zástupce. K řízení se připojili i příbuzní poslední oběti, celkem 18 příbuzných požaduje po milionu korun. Zatím poslední se připojil k požadavku na odškodné dnes ráno.

"Jsem obžalovaná, že jsem překročila hranici lidskosti. Nikdy jsem nic takového neučinila, nikoho jsem nezabila, nikomu jsem nepomohla zamřít. Před soudem to chci všechno dokázat," řekla před soudem Marešová.

Údajnými oběťmi Marešové bylo pět žen a jeden muž. Poprvé podle obžaloby vraždila v lednu 2010, pak na konci roku 2011, v dubnu 2012 a třikrát od února do června loňského roku. Do krevního oběhu Marešová všem podle státního zástupce vpravila draslík. "Čímž vědomě na základě svých odborných znalostí způsobila rozvrat vnitřního prostředí, který měl za následek poruchy srdečního rytmu, takzvanou komorovou tachykardii s následnou zástavou srdeční činnosti a smrt," uvedl státní zástupce František Stibor u soudu.

Motivací mělo být to, že si chtěla ulehčit v práci. "Takto jednala proto, aby si ulehčila od svých ošetřovatelských povinností, které měla vůči této pacientce, neboť se jednalo o osobu vysokého věku a nemohoucí, vyžadující neustálou zdravotní péči," popsal jednu z vražd Stibor.

Podle právní kvalifikace hrozí Marešové doživotí. Soud se bude kauzou zabývat celý tento týden, pokračovat v hlavním líčení bude v srpnu.