Peníze

Peníze Zdroj: Profimedia.cz

Česko je šestou nejlevnější zemí EU, vyplatí se u nás kupovat elektroniku a auta. Nejdražší je Dánsko

Až 2400 různých produktů a jejich současné ceny vyhodnotil Eurostat, statistický úřad Evropské unie. Výsledky zveřejnil v pátek a podle nich je Česká republika celkově šestou nejlevnější zemí EU. Vůbec nejlevnější v porovnání s ostatními členskými státy jsou u nás auta a spotřební elektronika. Spíše nižší ceny máme i v případě alkoholu a cigaret.

Naopak nejdražším státem Unie je Dánsko, jeho celková cenová hladina výrobků a služeb se nachází na 138 procentech průměru EU. U nás je to jen 64 procent z průměru a nejlevnější je Bulharsko se 48 procenty. Podle statistik je například na Slovensku při hodnocení všech cen dráž o 5 procent než u nás. Ale vůbec nejdražší zemí celé Evropy je Švýcarsko, následované Norskem.

Obecně draho je ve Skandinávii a v Británii a Irsku. Naopak Německo a Itálie se pohybují na evropském průměru.

Jídlo a nealkoholické nápoje jsou nejdražší v Dánsku, Rakousku a Finsku, nejlevnější v Bulharsku, Rumunsku a Polsku. Nejvíce za oblečení dáte ve Švédsku a nejméně v Maďarsku.

Nejvyšší cenový rozdíl byl zaznamenán v případě alkoholu a tabákových výrobků – v Irsku mají ceny až na 170 procentech evropského průměru, zatímco v Bulharsku na 58 procentech.

Podle Eurostatu jsou rozdíly dané především různým zdaněním jednotlivých produktů a služeb.