Slovenská policie zadržela kvůli výtržnostem 60 Čechů na bratislavské demonstraci proti imigrantům

Slovenská policie zadržela kvůli výtržnostem 60 Čechů na bratislavské demonstraci proti imigrantům Zdroj: ČTK

Policie zadržela kvůli výtržnostem 60 Čechů na bratislavské demonstraci proti imigrantům

Slovenská policie v souvislosti se sobotní demonstrací proti přílivu imigrantů do Evropy, kterou provázely výtržnosti, mimo jiné zadržela 60 českých občanů. V diskusní relaci hlavního televizního kanálu veřejnoprávní rozhlasové a televizní stanice RTVS to dnes řekl slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. Policie ČTK sdělila, že 41 Čechů je podezřelých z trestného činu výtržnictví. Slovenští policisté podle dřívějších informací dohromady předvedli na služebny kolem 140 osob. K výtržnostem na různých místech Bratislavy došlo zejména po skončení protestní akce.

Česká diplomacie má informace o více než čtyřech desítkách zadržených českých občanů, kteří se v Bratislavě prý dopustili výtržností. Z nich slovenská policie už 21 propustila, dalších 21 čekalo v celách předběžného zadržení, řekla dnes ČTK mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová.

Na demonstraci pod názvem Stop islamizaci Evropy přišlo několik tisíc lidí. Mezi nimi byli i skupinky Čechů včetně fotbalových fanoušků. Ještě před zahájením shromáždění policie zadržela několik účastníků protestu, u kterých strážníci našli atrapy výbušnin a takzvané chladné zbraně, mezi které patří například nože. K výtržnostem pak došlo hlavně po skončení demonstrace.

Skupina asi 300 osob, podle médií účastníků demonstrace, napadla v areálu Bratislavského hradu diváky cyklistického závodu. Policie tam podle dnešního sdělení zadržela 27 osob, podle českého policejního přidělence na Slovensku Petra Lessyho mezi nimi byli i Češi.

Lessy ČTK řekl, že některým českým občanům slovenská policie sděluje obvinění z trestného činu výtržnictví. Podle něj Češi byli zadrženi na vícero místech slovenské metropole. Slovenská policie zasahovala mimo jiné i nedaleko Hradu, kde výtržníci poškodili policejní vozy a kde policisté zadrželi 45 lidí. K incidentům došlo také na hlavním nádraží, kde prý například maskovaní extremisté házeli kameny po členech rodiny ze Saúdské Arábie.

Slovenská policejní mluvčí Tatiana Kurucová uvedla, že vyšetřování výtržností skončeno nebylo a že policie kromě jiného analyzuje vlastní nahrávky i záběry, které jí poskytli občané a média. Za výtržnictví hrozí na Slovensku až tříleté vězení. Násilnosti ve slovenské metropoli odsoudili občanští aktivisté a politování nad incidenty vyjádřil předseda parlamentu Peter Pellegrini. Ministr vnitra Kaliňák řekl, že policie podle něj situaci zvládla a že po narušení veřejného pořádku zasahovala okamžitě.