Soud

Soud Zdroj: Profimedia.cz

Britský soud potrestal čtveřici Čechů kvůli podvodným sňatkům s Pákistánci

Britský soud potrestal skupinu osmi lidí včetně čtyř českých občanů za přípravu podvodných sňatků, které měly dvěma Pákistáncům pomoci obejít imigrační zákony. Informovala o tom britská média.

Zprostředkovatelé oslovili český pár a nabídli mu, aby za úplatu 5000 liber (190 000 korun) pomohl formou sňatku legalizovat pobyt dvěma Pákistáncům. Úřednici na radnici v Newcastlu se ale "snoubenci" zdáli podezřelí a vyšetřovatelé na základě jejího oznámení mladé lidi zatkli těsně před svatbou.

Čtyřiadvacetiletého Čecha, který se měl oženit s 26letou Pákistánkou, v pátek soud poslal na 30 měsíců do vězení. Jeho stejně stará partnerka dostala pouze podmíněný trest, protože se podle soudce na přípravě podvodu podílela jen minimálně. Podmíněné tresty si vyslechli i další dva Češi, kteří s domluvou sňatků pomáhali. Nejtvrdší verdikt padl na hlavní organizátory podvodu - jeden z nich má strávit ve vězení tři roky a devět měsíců, druhý 22 měsíců.

"Zločinecké gangy, které se snaží obejít imigrační zákony, neuniknou spravedlnosti, jak ukazuje i tento případ. Loni naši vyšetřovatelé zasahovali u 2900 podezřelých fingovaných sňatků," komentoval případ náměstek ministryně vnitra pro imigraci James Brokenshire.

"Byl to nestydatý pokus pošlapat instituci manželství a imigrační zákony," řekl zpravodajské stanici BBC vyšetřovatel Craig Hobbs. Podle něj spolu oba Pákistánci, stejně jako Češi, žili v partnerském vztahu, ale nijak jim nevadilo, že podvodně uzavřou manželství s lidmi, které vůbec neznali.

Podle webu dailymail.co.uk se jednalo v případě Čechů o Michala Mankoše, Vladislavu Mankošovou, Ivana Holuba a Kateřinu Gerychovou.