Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Politici chtějí už zase měnit přímou prezidentskou volbu. Tak rychle? To nedává smysl

Senátoři připravili seznam změn, aby se opět změnil zákon o přímé volbě prezidenta. S touto informací přišly sobotní Lidové noviny. Přitom o přímé volbě se diskutovalo mnoho let a poprvé jsme podle ní volili až v roce 2013, kdy vyhrál Miloš Zeman. Proč tedy další možné změny?

Jedním z důvodů navržených změn, jak píší Lidové noviny, byly nesrovnalosti na účtech kandidátů a nejasnosti s financováním kampaně. Ty se především týkaly právě prezidenta Zemana.

Dále by se podle návrhů mandátového a imunitního výboru Senátu mohl snížit počet potřebných podpisů nutných ke kandidatuře, zkrátit doba mezi prvním a druhým kolem volby, změnit výše povolených finančních prostředků na kampaň, dále audit transparentních účtu kandidátů, atd.

LN dokonce citují převratnou myšlenku senátorů: „Pokud jde o ústavní úpravu, nabízí se zvážit samo zrušení přímé volby prezidenta republiky, neboť tím by se (nejen) dále uváděné problémy vyřešily."

Při čtení podobných vět se ale nabízí otázka, zda si politici dělají z občanů srandu, nebo pouze projevují neschopnost. Měnit pravidla volby tak rychle, nedává totiž smysl.